kuchenny świat

kuchenny świat

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1070]

Klasyczne faworki

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 1

W cukierniach można kupić już gotowe faworki ale nic nie równa się smakiem z takimi zrobionymi w domu.

Klasyczne faworki

Składniki:

Klasyczne faworki

 

  • 20 dag mąki
  • 3 żółtka
  • 1/4 szkl kwaśnej śmietany
  • szczypta soli
  • olej do smażenia
  • cukier puder do posypania

Sposób przygotowania:

Klasyczne faworki

Przygotowanie ciasta

Klasyczne faworki
Składniki na faworki układamy na stolnicy

Mąkę przesiewamy na stolnicę, dodajemy żółtka i śmietanę oraz szczyptę soli.

Zagniatanie ciasta

Klasyczne faworki
Gotowe, zagniecione ciasto na faworki

Zagniatamy ciasto aż będzie gładkie i na stolnicy kilka razy "bijemy" je wałkiem. Ciasto wkładamy do woreczka foliowego i wkładamy do lodówki na 30 minut.

dzielenie ciasta na faworki

Klasyczne faworki
Ciasto kroimy na części i robimy z niego faworki

Ciasto rozwałkować na bardzo cienki placek.Z placka wykrajać podłużne paski ciasta. Pośrodku każdego naciąć otwór. Przez otwór przeciągnąć jeden z końców paska, wywijając część faworka na drugą stronę.

Smażenie

Klasyczne faworki
Faworki smażymy na rozgrzanym oleju

Faworki wrzucamy partiami na rozgrzany olej i smażymy z obu stron na złoty kolor.

podanie

Klasyczne faworki
Faworki posypujemy cukrem pudrem

Faworki odsączmy i posypujemy cukrem pudrem


Tagi:

faworki