reanja

reanja

Złoty Ekspert
[Przepisów: 671]

Klasyczne faworki

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 10

Polecam pyszne, kruche i lekkie faworki. Smak mojego dzieciństwa, pamiętam moją babcię, jak smażyła góry tych pyszności a one i tak znikały w mgnieniu oka!

Klasyczne faworki Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Klasyczne faworki

 

  • 200g mąki pszennej
  • 3 żółtka
  • szczypta soli
  • 3-4 łyżki gęstej śmietany
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżki wódki lub spirytusu

 

  • dodatkowo:
  • cukier puder do posypania
  • 3/4 l oleju do głębokiego smażenia

Sposób przygotowania:

Klasyczne faworki
Mąkę przesiewamy na stolnicę razem z proszkiem do pieczenia. Usypujemy kopczyk i do środka dodajemy żółtka, szczyptę soli i śmietanę wymieszaną z wódką lub spirytusem Początkowo mieszamy nożem, a potem już wyrabiamy ręcznie do całkowitego połączenia się składników. Ciasto ma mieć konsystencję taką jak ciasto na makaron.

Ciasto dzielimy na części i wałkujemy bardzo cienko starając się jak najmniej podsypywać mąką. Radełkiem lub nożem kroimy paski o szerokości około 3 cm i 15 długości. W środku każdego paseczka robimy nacięcie i przewijamy jedną połówkę tworząc faworki.

Smażymy partiami na złoty kolor z dwóch stron, odkładamy do osączenia na serwetki lub ręczniki kuchenne, a na koniec posypujemy cukrem waniliowym wymieszanym z cukrem pudrem
Klasyczne faworki
Etap 1Usypujemy kopczyk i do środka dodajemy żółtka, szczyptę soli i śmietanę wymieszaną z wódką lub spirytusem
Klasyczne faworki
Etap 2Radełkiem lub nożem kroimy paski o szerokości około 3 cm i 15 długości.
Klasyczne faworki
Etap 3trzeba pamiętać że olej musi być bardzo gorący i po włożeniu ciasto musi natychmiast wypłynąć na górę.
Klasyczne faworki
Etap 4a na koniec posypujemy cukrem waniliowym wymieszanym z cukrem pudrem

Tagi:

faworki chrust