Sposób przygotowania:
Klasyczne faworki
Mąkę przesiewamy na stolnicę razem z proszkiem do pieczenia. Usypujemy kopczyk i do środka dodajemy żółtka, szczyptę soli i śmietanę wymieszaną z wódką lub spirytusem Początkowo mieszamy nożem, a potem już wyrabiamy ręcznie do całkowitego połączenia się składników. Ciasto ma mieć konsystencję taką jak ciasto na makaron.
Ciasto dzielimy na części i wałkujemy bardzo cienko starając się jak najmniej podsypywać mąką. Radełkiem lub nożem kroimy paski o szerokości około 3 cm i 15 długości. W środku każdego paseczka robimy nacięcie i przewijamy jedną połówkę tworząc faworki.
Smażymy partiami na złoty kolor z dwóch stron, odkładamy do osączenia na serwetki lub ręczniki kuchenne, a na koniec posypujemy cukrem waniliowym wymieszanym z cukrem pudrem
Ciasto dzielimy na części i wałkujemy bardzo cienko starając się jak najmniej podsypywać mąką. Radełkiem lub nożem kroimy paski o szerokości około 3 cm i 15 długości. W środku każdego paseczka robimy nacięcie i przewijamy jedną połówkę tworząc faworki.
Smażymy partiami na złoty kolor z dwóch stron, odkładamy do osączenia na serwetki lub ręczniki kuchenne, a na koniec posypujemy cukrem waniliowym wymieszanym z cukrem pudrem
Ela Dz
edytaha
Spoko Elutka, ja tez nie ubijam :)
Ela Dz
Edytko...cieszę się niezmiernie, że tak mało w nas agresji. :D
reanja