Sposób przygotowania:
Futomaki na słodko z nutą mięty
Ryż do sushi wypłukać kilkakrotnie pod bieżącą wodą do momentu, aż woda nie będzie mleczna. Wrzucić do garnka zalać wodą ok. 1-1,5 cm ponad powierzchnię ryżu i doprowadzić do wrzenia. Następnie zmniejszyć ogień i gotować pod przykryciem przez 15 min. Po tym czasie odstawić z ognia na kolejne 15 min, dalej pod przykryciem. Następnie delikatnie przemieszać i wystudzić.
W kubku wymieszać ocet ryżowy z solą i cukrem. Zalać nim wystudzony ryż i wymieszać dokładnie. Arkusz nori rozłożyć na macie do sushi.
Za pomocą mokrych dłoni rozprowadzić ryż po całym arkuszu. Ryż posypać startą czekoladą i rozłożyć składniki: mango, awokado, jabłko, gruszkę i listki mięty. Sushi zwinąć ciasno za pomocą maty i pokroić w plastry za pomocą ostrego noża.
Ułożyć na talerzu/desce.
W kubku wymieszać ocet ryżowy z solą i cukrem. Zalać nim wystudzony ryż i wymieszać dokładnie. Arkusz nori rozłożyć na macie do sushi.
Za pomocą mokrych dłoni rozprowadzić ryż po całym arkuszu. Ryż posypać startą czekoladą i rozłożyć składniki: mango, awokado, jabłko, gruszkę i listki mięty. Sushi zwinąć ciasno za pomocą maty i pokroić w plastry za pomocą ostrego noża.
Ułożyć na talerzu/desce.
marietta