Kuchnia MagdaLeny

Kuchnia MagdaLeny

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 179]

Futomaki na słodko z nutą mięty

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 2
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Kolejna moja wariacja na temat sushi tym razem na słodko- z czekoladą, owocami i miętą. Bardzo lubię bawić się smakami i muszę przyznać, że efekt mnie zaskoczył. Sushi wyszły obłędne! Polecam na deser.

Futomaki na słodko z nutą mięty Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Futomaki na słodko z nutą mięty

 

  • 1 szklanka ryżu do sushi
  • 3 łyżki octu ryżowego
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1/3 łyżeczki soli
  • 2 arkusze nori
  • 2 kostki czekolady mlecznej lub gorzkiej
  • 8 cienkich słupek jabłka
  • 8 cienkich słupek gruszki
  • 8 cienkich słupek awokado
  • 8 cienkich słupek mango
  • 10 listków mięty

Sposób przygotowania:

Futomaki na słodko z nutą mięty
Ryż do sushi wypłukać kilkakrotnie pod bieżącą wodą do momentu, aż woda nie będzie mleczna. Wrzucić do garnka zalać wodą ok. 1-1,5 cm ponad powierzchnię ryżu i doprowadzić do wrzenia. Następnie zmniejszyć ogień i gotować pod przykryciem przez 15 min. Po tym czasie odstawić z ognia na kolejne 15 min, dalej pod przykryciem. Następnie delikatnie przemieszać i wystudzić.

W kubku wymieszać ocet ryżowy z solą i cukrem. Zalać nim wystudzony ryż i wymieszać dokładnie. Arkusz nori rozłożyć na macie do sushi.

Za pomocą mokrych dłoni rozprowadzić ryż po całym arkuszu. Ryż posypać startą czekoladą i rozłożyć składniki: mango, awokado, jabłko, gruszkę i listki mięty. Sushi zwinąć ciasno za pomocą maty i pokroić w plastry za pomocą ostrego noża.

Ułożyć na talerzu/desce.
Futomaki na słodko z nutą mięty
Ryż, czekolada, mango, awokado, jabłko, gruszka, mięta

Tagi:

mięta ryż