Kniejson

Kniejson

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 446]

Klasyczny gulasz z małży

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 4/5 głosów: 12

Pyszna i kremowa zupa z dodatkiem małży podana z maślanymi grzankami, nie tylko na specjalne okazje.

Klasyczny gulasz z małży

Składniki:

Klasyczny gulasz z małży

 

  • 1kg małży
  • 200ml śmietanki
  • ząbek czosnku
  • 200ml bulionu rybnego
  • natka pietruszki
  • kilka młodych cebulek
  • 40g masła
  • łyżka mąki
  • 4 łyżki drobno siekanej włoszczyzny
  • skórka otarta z połowy cytryny
  • kilka grzanek

Sposób przygotowania:

Klasyczny gulasz z małży
W rondelku rozpuść masło i podsmaż na nim drobno posiekaną włoszczyznę, czosnek i pokrojone na ćwiartki małe cebulki. Do podsmażonych warzyw dodaj małże i zalej je śmietanką, a kiedy się otworzą i lekko podduszą dolej rybny bulion, całość jeszcze chwilę pogotuj. pod koniec gotowania dodaj posiekaną pietruszkę oraz skórkę z cytryny a całość zagęść łyżką mąki utartą z łyżką masła, podawaj z pieczywem.