ziutula

ziutula

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1019]

Zupa rybna z leszcza

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Nasza ulubiona zupa rybna, jest lekka, zdrowa i jest to dobry sposób na wykorzystanie ryby po filetowaniu, takie domowe "zero waste", również jako postna zupa.

Zupa rybna z leszcza Więcej zdjęć (8)

Składniki:

Zupa rybna z leszcza

 

Sposób przygotowania:

Zupa rybna z leszcza
Świeżego i sporego leszcza dobrze oskrobać z łusek, odciąć do zupy ogon, płetwy, z głowy usunąć oczy, rybę wyfiletować. Do zupy dodać kręgosłup z resztkami mięsa i dobrze opłukać. Zalać w garnku wodą, dodać ziele angielskie, liść laurowy i gotować na małym ogniu (rybę gotować na małym ogniu, wywar nie będzie mętny) z 15 minut. Ugotowane części ryby wyjąc cedzakiem na talerz i wystudzić.

Do wywaru dodać rozdrobnioną włoszczyznę, ziemniaki obrane i pokrojone w kostkę,, wsypać kucharka i gotować do miękkości ziemniaków.

Obrane mięso ugotowanej ryby obrać i dodać do zupy, pieprz mielony, natkę pietruszki, zdjąć z ognia.
Zupa rybna z leszcza...
Świeży, duży leszcz skrobać w dużej siatce, nie pryska łuskami na około.
Zupa rybna z leszcza...
Rybę gotować na małym ogniu,wywar nie będzie mętny.
Zupa rybna z leszcza...
Ziemniaki pokroijoine w małą kostkę, warzywa z rozdrabniaczu.
Zupa rybna z leszcza...
Obrane mięsko ryby po wystudzeniu dodać do zupy.
Zupa rybna z leszcza...
Zupa rybna z leszcza...
Zupa rybna z leszcza...