Ewa27

Ewa27

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 293]

Klasyczny tort truskawkowy

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Jest to przepis na mały torcik, który doskonale sprawdzi się na małe przyjęcia. Posmakuje każdemu. Krem jest dosyć łatwy w przygotowaniu. Jest to połączenie śmietany i serka mascarpone oraz truskawki.

Klasyczny tort truskawkowy

Składniki:

Klasyczny tort truskawkowy

na ciasto biszkoptowe

na krem śmietanowy

  • 500 g truskawek
  • 400 ml śmietany 30%
  • 250 g serek mascarpone
  • 200 g cukru pudru
  • 15 g śmietanfixu

nasączenie

dekoracja

  • 200 g lukru plastycznego jasnego
  • 200 g lukru plastycznego ciemnego
  • 200 g masła
  • 100 g cukru pudru

Sposób przygotowania:

Klasyczny tort truskawkowy
Ciasto biszkoptowe: Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy na sztywno. Dodajemy cukier. Miksujemy. Dodajemy po jednym żółtku. Miksujemy. Dodajemy mąkę oraz proszek do pieczenia. Miksujemy. Ciasto przelewamy do wysmarowanej masłem i obsypanej bułką tartą tortownicy. Pieczemy około 40 minut w 180 stopniach do tzw. suchego patyczka. Studzimy. Kroimy na trzy części. 

Krem śmietanowy: Truskawki myjemy, usuwamy szypułki. Miksujemy. Krótko podgrzewamy. Przecedzamy przez sitko. Studzimy. Zimną śmietanę miksujemy. Dodajemy cukier puder i śmietanfix. Miksujemy. Dodajemy serek mascarpone. Miksujemy. Dodajemy truskawki. Miksujemy. Chłodzimy 30 minut w lodówce.

Nasączenie: Łączymy ze sobą wodę i sok z cytryny.

Dekoracja: Miękkie masło ucieram z cukrem pudrem. Lukier plastyczny jasny i ciemny wałkuje. 

Blaty ciasta nasączam. Przekładam kremem śmietanowym z truskawkami. Boki i wierzch tortu smaruje kremem maślanym. Boki obkładam lukrem plastycznym jasnym. Na wierzch układam lukier plastyczny ciemny. Ciasto chłodzę 4 godziny w lodówce.