anulkadh

anulkadh

Złoty Ekspert
[Przepisów: 679]

Tort truskawkowa nuta

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Wspaniałe przebudzenie wiosny zachęciła mnie do zrobienia delikatnego tortu z mnóstwem truskawek i maślanym kremem.

Tort truskawkowa nuta

Składniki:

Tort truskawkowa nuta

Biszkopt

  • 8 jaj
  • 1 1/2 szkl cukru
  • 1 1 /2 szkl mąki
  • 1 budyń

Krem

Dekoracja

  • 700 g truskawek
  • 1 l wody
  • 3 galaretki truskawkowe

Sposób przygotowania:

Tort truskawkowa nuta
Biszkopt: Białka oddzielić od żółtek i ubić na puch zasypać cukrem o ubić na lśniącą pianę. Do piany dodać żółtka oraz mąkę przesianą z budyniem delikatne wymieszać i upiec w tortownicy 28 cm około 50 minut w 180 stopniach. Wystudzić i przekroić na 3 części.

Krem: Masło utrzeć z cukrem pudrem na puch, na mleku ugotować budyń wystudzić i połączyć z masłem. Biszkopty przełożyć kremem wierz też posmarować i założyć rant tortownicy. Ułożyć umyte i oczyszczone truskawki i zalać tężejącą galaretka rozmieszaną w 1 l wody.schłodzić około 3 godziny.