Sposób przygotowania:
Tort truskawkowybiszkopt
Białka ubijamy na sztywno, stopniowo dodajemy cukier wanilinowy i 6 łyżek cukru - miksujemy tak długo, aż cukier się rozpuści, a piana zrobi się szklista. Pozostałe 2 łyżki cukru ubijamy z żółtkami na kogel mogel - dodajemy do białek i miksujemy na wolnych obrotach. Mąki mieszamy z proszkiem do pieczenia, dodajemy do ubitych jajek i delikatnie mieszamy. Wykładamy do tortownicy (średnica 24 cm). Pieczemy ok. 45 minut w temp. 170*.
masa
Serek mascarpone miksujemy z cukrem pudrem. Śmietanę ubijamy na sztywno i stopniowo dodajemy do serca mascarpone. Galaretkę rozpuszczamy w 0,5 szklance wody i ostudzoną bardzo wolno dodajemy do masy. Ok. 1/3 masy (nawet troszkę mniej) odkładamy do obłożenia tortu. Do pozostałej masy dodajemy pokrojone w kostkę truskawki (część truskawek odłożyć do dekoracji) - delikatnie mieszamy.
masa
Do pozostałej masy dodajemy pokrojone w kostkę truskawki (część truskawek odłożyć do dekoracji) - delikatnie mieszamy.
składanie tortu
Wysikamy sok z całej, dużej cytryny, dodajemy 3-4 łyżki cukru i szklankę ciepłej, przegotowanej wody. Tort kroimy na 3 blaty, dolny oraz środkowy nasączamy cytrynowym ponczem. Następie na dolny krążek wykładamy połowę masy z truskawkami, przykrywamy drugim biszkoptem i wykładamy pozostałą masę, przykrywamy.
Dekoracja
Odłożoną wcześniej masą obkładamy cały tort (góra i boki). Do boków przyklejamy w równych odległościach kakaowe rurki. Górę dekorujemy świeżymi truskawkami. Tort odstawiamy do stężenia
Hrabina w kuchni