SUPERPRZEPIS

Tort truskawkowy

  • 1
  • Mysiunia
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
         
ocena: 5/5 głosów: 8
Tort truskawkowy Więcej zdjęć (2)

Tort truskawkowy zrobiony na urodziny mojego narzeczonego. Nieskromnie powiem, że to najlepszy tort jaki kiedykolwiek zrobiłam.

Składniki:

Tort truskawkowy

Biszkopt

Masa

  • 70 dag truskawek
  • 500 ml śmietany 30%
  • 250 gram mascarpone
  • 1 galaretka truskawkowa
  • cukier puder (do smaku)

Dodatkowo

  • 1 opakowanie rurek kakaowych (lub pustych)
  • 1 cytryna

Sposób przygotowania:

Tort truskawkowy

biszkopt

Tort truskawkowy
pieczemy biszkopt, ostudzony przekrawamy

Białka ubijamy na sztywno, stopniowo dodajemy cukier wanilinowy i 6 łyżek cukru - miksujemy tak długo, aż cukier się rozpuści, a piana zrobi się szklista. Pozostałe 2 łyżki cukru ubijamy z żółtkami na kogel mogel - dodajemy do białek i miksujemy na wolnych obrotach. Mąki mieszamy z proszkiem do pieczenia, dodajemy do ubitych jajek i delikatnie mieszamy. Wykładamy do tortownicy (średnica 24 cm). Pieczemy ok. 45 minut w temp. 170*.

masa

Tort truskawkowy
przygotowujemy puszystą masę mascarpone

Serek mascarpone miksujemy z cukrem pudrem. Śmietanę ubijamy na sztywno i stopniowo dodajemy do serca mascarpone. Galaretkę rozpuszczamy w 0,5 szklance wody i ostudzoną bardzo wolno dodajemy do masy. Ok. 1/3 masy (nawet troszkę mniej) odkładamy do obłożenia tortu. Do pozostałej masy dodajemy pokrojone w kostkę truskawki (część truskawek odłożyć do dekoracji) - delikatnie mieszamy.

masa

Tort truskawkowy
do masy śmietanowo - serowej dodajemy truskawki

Do pozostałej masy dodajemy pokrojone w kostkę truskawki (część truskawek odłożyć do dekoracji) - delikatnie mieszamy.

składanie tortu

Tort truskawkowy
na nasączone biszkopty wykładamy masę truskawkowa

Wysikamy sok z całej, dużej cytryny, dodajemy 3-4 łyżki cukru i szklankę ciepłej, przegotowanej wody. Tort kroimy na 3 blaty, dolny oraz środkowy nasączamy cytrynowym ponczem. Następie na dolny krążek wykładamy połowę masy z truskawkami, przykrywamy drugim biszkoptem i wykładamy pozostałą masę, przykrywamy.

Dekoracja

Tort truskawkowy
tort należy obłożyć rurkami i udekorować truskawkami

Odłożoną wcześniej masą obkładamy cały tort (góra i boki). Do boków przyklejamy w równych odległościach kakaowe rurki. Górę dekorujemy świeżymi truskawkami. Tort odstawiamy do stężenia


Tagi:

jajka jajko