Katarzyna J.

Katarzyna J.

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1284]

Książka Kucharska: Ciasta i desery z borówkami

Tort truskawkowy z borówkami

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 8
  • KALORIE: 200
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Tort truskawkowy z borówkami- pyszny, lekki tort z owocami. Ucieszy podniebienie niejednego smakosza.

Tort truskawkowy z borówkami Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Tort truskawkowy z borówkami

Biszkopt jasny

  • 4 jajka,
  • 2/3 szklanki cukru,
  • 1 kopiasta szklanka mąki,
  • 6 łyżek oleju,
  • ½ łyżki proszku do pieczenia,
  • 1 łyżka octu,

Biszkopt ciemny

  • 3 jajka,
  • ½ szklanki cukru,
  • 2/3 szklanki mąki,
  • 4 łyżki oleju,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • ½ łyżki octu,
  • 1,5 łyżki kakao,

Masa truskawkowa

  • 800 g truskawek,
  • 2 opakowania galaretki truskawkowej,
  • 700ml śmietany 30%,
  • 2 opakowania śmiet fixu,
  • 1,5 łyżki cukru pudru,
  • 150g borówek,

Dodatkowo

  • 100 ml likieru truskawkowego,
  • 100g płatków migdałowych,
  • świeże kwiaty i owoce do dekoracji.

Sposób przygotowania:

Tort truskawkowy z borówkami
1. Biszkopt jasny: Białka ubijam na sztywną pianę. Nie przerywając ubijania dodaję cukier oraz żółtka. Następnie dodaję mąkę, olej, ocet oraz proszek do pieczenia. Masę przelewam na tortownicę o średnicy 24cm, wyłożoną papierem do pieczenia. Biszkopt piekę około 30 minut w temp. 170 stopni. Po przestudzeniu biszkopt przekrawam na dwa równe blaty.

2. Biszkopt ciemny: Białka ubijam na sztywno. Dodaję cukier i żółtka. Ubijam. Następnie dodaję olej, ocet oraz mąkę wymieszaną z kakao i proszkiem do pieczenia. Masę przelewam na tortownicę i piekę około 25 minut w temp. 170 stopni. Upieczone biszkopty jasny i ciemny nasączam likierem truskawkowym.

3. Masa truskawkowa: ½ kg truskawek miksuję blenderem na mus. Mus przelewam do garnka, stawiam na ogniu i doprowadzam do wrzenia. Wsypuję galaretki. Mieszam i odstawiam do przestudzenia. Schłodzoną śmietanę ubijam na sztywno razem z cukrem pudrem i śmietan fixem. Dodaję tężejący mus truskawkowy. Miksuję.

4. Pozostałe truskawki kroję w kostkę. Masę dzielę na dwie części. Do jednej z części dodaję truskawki oraz borówki. Mieszam.

5. Na biszkopt jasny wykładam połowę masy z owocami. Przykrywam biszkoptem ciemnym. Na biszkopt ciemny wykładam drugą część masy z owocami. Przykrywam biszkoptem jasnym. Masą truskawkową bez owoców smaruję boki i wierzch tortu oraz dekoruję brzegi. Płatki migdałowe prażę na suchej patelni. Studzę. Płatkami obsypuję boki tortu. Wierzch tortu dekoruję świeżymi kwiatami oraz owocami. Gotowy tort wstawiam na godzinę do lodówki.
Tort truskawkowy z borówkami
Tort z kremem truskawkowym i kawałkami owoców.