Sposób przygotowania:
Tort truskawkowy z bezikami i biszkoptem kakaowymBiszkopt:
Jajka w metalowej misce ubić z cukrem, a następnie miseczkę ustawić na garnku z gotującą się wodą, tak aby jej dno nie dotykało płynu.
Masę mieszając podgrzewać do około 40 stopni, do momentu rozpuszczenia się cukru.
Po tym czasie miskę ustawić na szafce, a całość ubić za pomocą miksera na lekko sztywną masę, która wyraźnie zwiększy swoją objętość. Dodać przesianą mąkę z kakao i delikatnie wymieszać. Biszkopt przełożyć do tortownicy wysmarowanej tłuszczem.
Piec w rozgrzanym piekarniku (do tzw. "suchego patyczka") około 25-30 minut w temperaturze 180 stopni, a po ostudzeniu przekroić na 3 części.
Nasączenie:
Herbatę połączyć z likierem.
Krem:
Śmietankę z dodatkiem cukru i śmietan-fixami - ubić na sztywno, a następnie ostrożnie wymieszać z syropem truskawkowym.
1/3 kremu odłożyć do posmarowania wierzchu oraz boków, a do reszty wmieszać kawałki bezików.
Krem wstawić do lodówki na 10-15 minut.
Tort:
Każdą część biszkoptu równomiernie nasączyć oraz posmarować kremem z bezami, a resztą wysmarować boki oraz wierzch.
Boki tortu obłożyć podłużnymi ciastkami.
Całość udekorować według uznania i schłodzić w lodówce.
gusia1000