Di bloguje

Di bloguje

Złoty Ekspert
[Przepisów: 942]

Tort truskawkowy z bezikami i biszkoptem kakaowym

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 15
  • KALORIE: 300
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Tort jest bardzo smaczny i prosty w przygotowaniu. idealne połączenie smaków zachwyci każdego. Polecam.

Tort truskawkowy z bezikami i biszkoptem kakaowym Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Tort truskawkowy z bezikami i biszkoptem kakaowym

Średnica biszkoptów 16 cm, biszkopt genueński:

Krem:

  • 600 ml śmietanki 30-36%
  • 1 łyżka cukru pudru (wg smaku)
  • 2 zagęszczacze do śmietany truskawkowe (typu śmietan-fix; mogą być zwykłe)
  • 2 łyżki syropu truskawkowego
  • 30-40g bezików

Nasączenie:

  • 100 ml mocnej herbaty
  • 50 ml likieru toffi

Dodatkowo:

  • mikro kropla truskawkowa do obsypania tortu (czekolada truskawkowa)
  • 150 podłużnych biszkoptów do obłożenia
  • bezy do dekoracji
  • kilka truskawek do dekoracji

Sposób przygotowania:

Tort truskawkowy z bezikami i biszkoptem kakaowym

Biszkopt:

Tort truskawkowy z bezikami i biszkoptem kakaowym
Formę wysmarować w kierunku wyrastania ciasta.

Jajka w metalowej misce ubić z cukrem, a następnie miseczkę ustawić na garnku z gotującą się wodą, tak aby jej dno nie dotykało płynu.

Masę mieszając podgrzewać do około 40 stopni, do momentu rozpuszczenia się cukru.
Po tym czasie miskę ustawić na szafce, a całość ubić za pomocą miksera na lekko sztywną masę, która wyraźnie zwiększy swoją objętość. Dodać przesianą mąkę z kakao i delikatnie wymieszać. Biszkopt przełożyć do tortownicy wysmarowanej tłuszczem.

Piec w rozgrzanym piekarniku (do tzw. "suchego patyczka") około 25-30 minut w temperaturze 180 stopni, a po ostudzeniu przekroić na 3 części.

Nasączenie:

Tort truskawkowy z bezikami i biszkoptem kakaowym
Herbaciany napar powinien być intensywny.

Herbatę połączyć z likierem.

Krem:

Tort truskawkowy z bezikami i biszkoptem kakaowym
Schłodzony krem będzie bardziej stabilny.

Śmietankę z dodatkiem cukru i śmietan-fixami - ubić na sztywno, a następnie ostrożnie wymieszać z syropem truskawkowym.
1/3 kremu odłożyć do posmarowania wierzchu oraz boków, a do reszty wmieszać kawałki bezików.

Krem wstawić do lodówki na 10-15 minut.

Tort:

Tort truskawkowy z bezikami i biszkoptem kakaowym
Tort udekorować wedle gustu.

Każdą część biszkoptu równomiernie nasączyć oraz posmarować kremem z bezami, a resztą wysmarować boki oraz wierzch.
Boki tortu obłożyć podłużnymi ciastkami.

Całość udekorować według uznania i schłodzić w lodówce.