Sposób przygotowania:
Tort truskawkowy
Całe jajka dokładnie ubijamy z cukrem.
Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia.
Do utartych jajek dodajemy po łyżce mąkę, delikatnie mieszając. Na koniec dolewamy olej.
2/3 ciasta przekładamy do wysmarowanej 21 cm tortownicy. Resztę mieszamy z trawą cytrynową, jęczmieniem, cukrem waniliowym i wykładamy na białe ciasto.
Biszkopt pieczemy ok. 30 minut w 170 C.
Schłodzoną śmietanę ubijamy pod koniec dodajemy , cukier waniliowy, 2 fixy, syrop klonowy i odrobinę soku z cytryny.
Upieczony biszkopt kroimy na pół. Dolną warstwę smarujemy powidłami śliwkowymi, nakładamy połówki truskawek, przykrywamy warstwą ubitej śmietany.
Przykrywamy drugą częścią biszkoptu, nakładamy śmietanę i plasterki truskawek.
Boki posypujemy kolorowymi opłatkami.
Schładzamy.
Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia.
Do utartych jajek dodajemy po łyżce mąkę, delikatnie mieszając. Na koniec dolewamy olej.
2/3 ciasta przekładamy do wysmarowanej 21 cm tortownicy. Resztę mieszamy z trawą cytrynową, jęczmieniem, cukrem waniliowym i wykładamy na białe ciasto.
Biszkopt pieczemy ok. 30 minut w 170 C.
Schłodzoną śmietanę ubijamy pod koniec dodajemy , cukier waniliowy, 2 fixy, syrop klonowy i odrobinę soku z cytryny.
Upieczony biszkopt kroimy na pół. Dolną warstwę smarujemy powidłami śliwkowymi, nakładamy połówki truskawek, przykrywamy warstwą ubitej śmietany.
Przykrywamy drugą częścią biszkoptu, nakładamy śmietanę i plasterki truskawek.
Boki posypujemy kolorowymi opłatkami.
Schładzamy.