CORAL

CORAL

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 187]

Tort truskawkowy

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Dwukolorowy tort, bita śmietana z syropem klonowym, ciasto z trawą cytrynową i młodym jęczmieniem i oczywiście truskaweczki.

Tort truskawkowy

Składniki:

Tort truskawkowy

ciasto

  • 5 mniejszych jajek
  • cukier 200 g
  • mąka pszenna 150 g
  • proszek do pieczenia 1 płaska łyżeczka
  • olej rzepakowy do 1,5 łyżki
  • trawa cytrynowa siekana 1 łyżeczka
  • młody sproszkowany jęczmień 1 płaska łyżeczka
  • cukier waniliowy 1/3 łyżeczki

masa

  • truskawki 500 g
  • powidła śliwkowe około 4 łyżki
  • śmietana 30 % 600 ml
  • cukier waniliowy 1 łyżeczka
  • syrop klonowy ok. 4 łyżki
  • odrobina soku z cytryny
  • 2 fixy do śmietany

Sposób przygotowania:

Tort truskawkowy
Całe jajka dokładnie ubijamy z cukrem.

Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia.

Do utartych jajek dodajemy po łyżce mąkę, delikatnie mieszając. Na koniec dolewamy olej.

2/3 ciasta przekładamy do wysmarowanej 21 cm tortownicy. Resztę mieszamy z trawą cytrynową, jęczmieniem, cukrem waniliowym i wykładamy na białe ciasto.

Biszkopt pieczemy ok. 30 minut w 170 C.

Schłodzoną śmietanę ubijamy pod koniec dodajemy , cukier waniliowy, 2 fixy, syrop klonowy i odrobinę soku z cytryny.

Upieczony biszkopt kroimy na pół. Dolną warstwę smarujemy powidłami śliwkowymi, nakładamy połówki truskawek, przykrywamy warstwą ubitej śmietany.

Przykrywamy drugą częścią biszkoptu, nakładamy śmietanę i plasterki truskawek.

Boki posypujemy kolorowymi opłatkami.

Schładzamy.