gosiapiotrek23

gosiapiotrek23

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1021]

Ciasto biszkoptowe z masą śmietanową i truskawkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Przepyszne ciasto biszkoptowe z lekką masą śmietankową z sezonowymi truskawkami. Polecam wypróbowanie przepisu.

Ciasto biszkoptowe z masą śmietanową i truskawkami Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Ciasto biszkoptowe z masą śmietanową i truskawkami

Biszkopt;

  • 6 jajek (żółtka i białka osobno),
  • 1 szklanka cukru,
  • 1/2 szklanki mąki kukurydzianej,
  • 1/2 szklanki skrobi ziemniaczanej,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Masa;

  • 750 ml śmietanki 30%
  • 250 ml gęstej kwaśnej śmietany,
  • 2 paczki cukru waniliowego,
  • 1 łyżka żelatyny.

Dodatkowo ;

  • Około 700 g truskawek,
  • 2 galaretki truskawkowe.

Sposób przygotowania:

Ciasto biszkoptowe z masą śmietanową i truskawkami
Białka ubijamy na sztywną pianę. Dodajemy cukier cały czas miksujemy. Na koniec dodajemy żółtka i miksujemy do momentu połączenia się składników. Mąki przesiewamy wraz z proszkiem do pieczenia.  Wsypujemy do masy białkowej i lekko mieszamy drewnianą łyżką. Masę wlewamy na dużą blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy 30-40 minut do suchego patyczka. Upieczony biszkopt studzimy.

Śmietanę 30 % ubijamy na sztywno. Dodajemy cukier puder i śmietanę 18%. Mieszamy do połączenia się składników.

Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie. Studzimy i dodajemy do masy. Wykładamy na biszkopt.

Truskawki kroimy w kostkę. Układamy na wierzchu masy.

Galaretki rozpuszczamy w goracej wodzie. Gdy zaczną tężeć wlewamy na truskawki.

Przechowujemy w lodówce.

Smacznego
Ciasto biszkoptowe z masą śmietanową i truskawkami
Truskawki kroimy w kostkę. Układamy na wierzchu masy.
Ciasto biszkoptowe z masą śmietanową i truskawkami
Galaretki rozpuszczamy. Gdy zaczną tężeć wlewamy na truskawki.