Wafelek2601

Wafelek2601

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1109]

Klops z jajkiem i zieloną pietruszką

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 4/5 głosów: 9

Klops z jajkiem i zieloną cebulką można podawać na zimno na kanapce albo na gorąco z ziemniaczkami i surówką.

Klops z jajkiem i zieloną pietruszką

Składniki:

Klops z jajkiem i zieloną pietruszką

 

  • 60 dkg łopatki wieprzowej
  • 2 surowe jajka
  • 1 kajzerka
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • 5 ząbków czosnku
  • 1 łyżeczka pieprzu ziołowego
  • 1,5- 2 łyżeczki przyprawy kucharek
  • 4 jajka na twardo

Sposób przygotowania:

Klops z jajkiem i zieloną pietruszką

Kajzerkę namoczyć i odcisnąć. Zmielić ją razem z umytym mięsem oraz czosnkiem.

Po zmieleniu dodać surowe jajka, posiekaną natkę pietruszki oraz przyprawy.

Wszystkie składniki wymieszać ze sobą. Część mięsa wyłożyć do tzw. keksówki, ułożyć jajka ugotowane na twardo, przykryć resztą mięsa.

Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i piec przez około 1 godzinę.