reanja

reanja

Złoty Ekspert
[Przepisów: 671]

Klops z jajkami i polędwicą

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 9

Polecam, bo robi się go dość szybko, a smakuje zarówno na ciepło do obiadu jak i na zimno z pieczywem .

Klops z jajkami i polędwicą Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Klops z jajkami i polędwicą

 

  • 1,20 szynki lub łopatki

 

  • 1 sztuka polędwiczki wieprzowej- nie mniej niż 400g

 

  • 6 jaj

 

  • 1 cebula

 

  • 1 czerstwa kajzerka

 

 

 

 

  • 1 łyżeczka czerwonej czubrycy

 

 

  • 1/2 łyżeczki mielonego kminku

 

  • 2 łyżki majeranku ( można mniej)

 

  • 2 łyżeczki musztardy

Sposób przygotowania:

Klops z jajkami i polędwicą
Gotujemy na twardo 4 jaja Mielimy kajzerkę i zalewamy mlekiem- mieszamy i odstawiamy do wchłonięcia Mielimy mięso i cebulę, dodajemy wszystkie przyprawy, 2 surowe jajka i bułkę -bardzo dokładnie wyrabiamy masę. W środku polędwiczki bardzo ostrym nożem robimy otwór, uważając żeby jej nie rozciąć. Do środka delikatnie wkładamy jajka i dopiero teraz bardzo delikatnie oczyszczamy polędwiczkę z błon i tłuszczu. Foremkę keksową wykładamy papierem do pieczenia lub folią aluminiową- gotowy klops łatwiej wyciągnąć i nie rozpadnie nam się gdy będziemy chcieli podać na ciepło Wykładamy połowę masy mięsnej- bardzo dokładnie uklepujemy, układamy na środek polędwiczkę i przykrywamy drugą częścią mięsa- bardzo mocno uciskamy, szczególnie po bokach. Wkładamy d piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy przez 1 godzinę, potem włączamy termoobieg i dopiekamy jeszcze 30 minut. Klops wyciągamy i odstawiamy na 10 minut, żeby doszedł, potem możemy kroić lub całkowicie wystudzić. 
Klops z jajkami i polędwicą
Do środka delikatnie wkładamy jajka i dopiero teraz bardzo delikatnie oczyszczamy polędwiczkę z błon i tłuszczu.
Klops z jajkami i polędwicą
Foremkę keksową wykładamy papierem do pieczenia lub folią aluminiową- gotowy klops łatwiej wyciągnąć i nie rozpadnie nam się gdy będziemy chcieli podać na ciepło

Tagi:

szynka