Sposób przygotowania:
Klops z jajkami i polędwicą
Gotujemy na twardo 4 jaja Mielimy kajzerkę i zalewamy mlekiem- mieszamy i odstawiamy do wchłonięcia Mielimy mięso i cebulę, dodajemy wszystkie przyprawy, 2 surowe jajka i bułkę -bardzo dokładnie wyrabiamy masę. W środku polędwiczki bardzo ostrym nożem robimy otwór, uważając żeby jej nie rozciąć. Do środka delikatnie wkładamy jajka i dopiero teraz bardzo delikatnie oczyszczamy polędwiczkę z błon i tłuszczu. Foremkę keksową wykładamy papierem do pieczenia lub folią aluminiową- gotowy klops łatwiej wyciągnąć i nie rozpadnie nam się gdy będziemy chcieli podać na ciepło Wykładamy połowę masy mięsnej- bardzo dokładnie uklepujemy, układamy na środek polędwiczkę i przykrywamy drugą częścią mięsa- bardzo mocno uciskamy, szczególnie po bokach. Wkładamy d piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy przez 1 godzinę, potem włączamy termoobieg i dopiekamy jeszcze 30 minut. Klops wyciągamy i odstawiamy na 10 minut, żeby doszedł, potem możemy kroić lub całkowicie wystudzić.
Alex_M
reanja
Ok:)
choć chlebek to ja też mam, ale bardzo chętnie spróbuje Twojego :D