Babeczka35

Babeczka35

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1769]

Klops z jajkiem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 9

Pyszne domowe wędliny są najlepsze na kanapki.Często je robię zamiast kupować.Podajemy najlepiej ze świeżym pieczywem.

Klops z jajkiem

Składniki:

Klops z jajkiem

 

  • 1 kg łopatki wieprzowej
  • 1 bułka namoczona i odciśnięta
  • 2 jajka
  • sól,pieprz
  • 2-3 ząbki czosnku
  • Dodatkowo:
  • aluminiowa foremka do pieczenia
  • 4 jajka ugotowane na twardo
  • 1 łyżka oleju
  • bułka tarta do posypania

Sposób przygotowania:

Klops z jajkiem
Mięso oczyszczamy,myjemy i dokładnie osuszamy,mielimy razem z bułką i obranym czosnkiem.Przyprawiamy solą i pieprzem,wbijamy surowe jajka,dokładnie mieszamy. Foremkę aluminiową smarujemy olejem i oprószamy bułką tartą,nakładamy połowę masy mięsnej.Wzdłuż układamy ugotowane jajka i przykrywamy pozostałym mięsem,lekko ubijamy.Pieczemy około godzinę i 15 minut w temperaturze 180 stopni. Upieczony klops studzimy w foremce. Klops będzie upieczony jak mięso będzie odchodzić od ścianek foremki i ładnie się z wierzchu zrumieni.

Tagi:

jajka tarta jajko