anemon

anemon

Złoty Ekspert
[Przepisów: 693]

Klops z komosą ryżową

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
         
ocena: 4/5 głosów: 9

Klops z chudego mięsa indyka bez bułki tartej, którą zastępuje bogata w składniki odżywcze quinoa jest dietetyczną alternatywą dla klasycznej pieczeni rzymskiej. To pomysł na obiad dla całej rodziny, a zwłaszcza dzieci, osób starszych i na diecie.

Klops z komosą ryżową

Składniki:

Klops z komosą ryżową

 

  • mięso z indyka /filet i udziec/ - 1 kg
  • komosa ryżowa /quinoa/ - 1/2 szk.
  • por - 1 szt.
  • czosnek – 3 ząbki
  • jajko -1 szt.
  • majeranek świeży – 1/2 pęczka
  • sól himalajska – 1 łyżeczka
  • pieprz czarny świeżo mielony – 1 łyżeczka
  • tymianek – 1/2 łyżeczki
  • olej rzepakowy – 5 łyżek

Sposób przygotowania:

Klops z komosą ryżową
Komosę ryżową bardzo starannie przepłukać w kilku wodach, aż woda przestanie być mętna i przestanie się pienić. Przełożyć do garnka, wlać szklankę wody, doprowadzić do wrzenia i gotować 5 minut na małym ogniu pod przykryciem.

Wyłączyć gaz i zostawić garnek pod przykryciem około 15 minut. Ziarna wchłoną całą wodę i będą miękkie, ale nie rozgotowane. Garnek odstawić do przestygnięcia. Przestudzoną komosę przemieszać widelcem. Białą i jasnozieloną część pora oczyścić, opłukać, drobno pokroić i lekko poddusić na patelni na dwóch łyżkach oleju.

Mięso z indyka opłukać, osuszyć ręcznikiem papierowym i zmielić w maszynce do mielenia mięsa. Do miski ze zmielonym mięsem dodać uduszony por, ugotowaną komosę, jajko, rozgniecione ząbki czosnku, przyprawy, posiekane listki świeżego majeranku i pozostały olej.

Całość bardzo starannie wymieszać i przełożyć do wyłożonej papierem do pieczenia foremki o wymiarach 28x11 cm. Wstawić do nagrzanego do 170°C piekarnika i piec 50-60 minut.



*jeśli chcemy, aby klops był bardziej przyrumieniony, to na 5 minut przed końcem pieczenia należy zwiększyć temperaturę i włączyć funkcję „grill”.