Sposób przygotowania:
Klops z komosą ryżową
Komosę ryżową bardzo starannie przepłukać w kilku wodach, aż woda przestanie być mętna i przestanie się pienić. Przełożyć do garnka, wlać szklankę wody, doprowadzić do wrzenia i gotować 5 minut na małym ogniu pod przykryciem.
Wyłączyć gaz i zostawić garnek pod przykryciem około 15 minut. Ziarna wchłoną całą wodę i będą miękkie, ale nie rozgotowane. Garnek odstawić do przestygnięcia. Przestudzoną komosę przemieszać widelcem. Białą i jasnozieloną część pora oczyścić, opłukać, drobno pokroić i lekko poddusić na patelni na dwóch łyżkach oleju.
Mięso z indyka opłukać, osuszyć ręcznikiem papierowym i zmielić w maszynce do mielenia mięsa. Do miski ze zmielonym mięsem dodać uduszony por, ugotowaną komosę, jajko, rozgniecione ząbki czosnku, przyprawy, posiekane listki świeżego majeranku i pozostały olej.
Całość bardzo starannie wymieszać i przełożyć do wyłożonej papierem do pieczenia foremki o wymiarach 28x11 cm. Wstawić do nagrzanego do 170°C piekarnika i piec 50-60 minut.
*jeśli chcemy, aby klops był bardziej przyrumieniony, to na 5 minut przed końcem pieczenia należy zwiększyć temperaturę i włączyć funkcję „grill”.
Wyłączyć gaz i zostawić garnek pod przykryciem około 15 minut. Ziarna wchłoną całą wodę i będą miękkie, ale nie rozgotowane. Garnek odstawić do przestygnięcia. Przestudzoną komosę przemieszać widelcem. Białą i jasnozieloną część pora oczyścić, opłukać, drobno pokroić i lekko poddusić na patelni na dwóch łyżkach oleju.
Mięso z indyka opłukać, osuszyć ręcznikiem papierowym i zmielić w maszynce do mielenia mięsa. Do miski ze zmielonym mięsem dodać uduszony por, ugotowaną komosę, jajko, rozgniecione ząbki czosnku, przyprawy, posiekane listki świeżego majeranku i pozostały olej.
Całość bardzo starannie wymieszać i przełożyć do wyłożonej papierem do pieczenia foremki o wymiarach 28x11 cm. Wstawić do nagrzanego do 170°C piekarnika i piec 50-60 minut.
*jeśli chcemy, aby klops był bardziej przyrumieniony, to na 5 minut przed końcem pieczenia należy zwiększyć temperaturę i włączyć funkcję „grill”.
mocsłodkości
lukrowanepierniczki
Czekoladka 2