Sposób przygotowania:
Klops z kasza gryczana
Kajzerke namoczyc,wycisnac i wymieszac z miesem.Cebule posiekac i poddusic na oleju.Przelozyc do masy miesnej,przyprawic sola i pieprzem,dodac jajko i wyrobic.Grzyby namoczyc,ugotowac i posiekac.Wywar osolic,wsypac posiekane grzyby i kasze,ugotowac razem.Kiedy plyn odparuje dodac posiekana i podduszona na oleju cebule oraz sol i pieprz do smaku.Mozna tez uzyc kaszy w torebce.Na folje aluminowa wylozyc mieso i uformowac plaski prostokat,na srodek wykladamy kasze,boki zawijamy trzymajac za folie,zasklepiamy otwory na koncach.Trzymajac za folje przenosimy na blaszke i kladziemy spojeniem do spodu.Pieczemy ok 30 minut,potem polewamy smietana i pieszemy jeszcze 5 minut.