Anula

Anula

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 336]

Klops z kasza gryczana

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Cos innego zamiast zwyklego mielonego.

Klops z kasza gryczana

Składniki:

Klops z kasza gryczana

 

  • 50 dag wieprzowego miesa mielonego(moze byc tez wolowe)
  • 2 cebule
  • 2 lyzki oleju
  • sucha kajzerka
  • pol szklanki kwasnej smietany
  • sol
  • pieprz
  • nadzienie:
  • 3 suszone grzyby
  • 2 lyzki oleju
  • cebula
  • pol lyzeczki soli
  • pol szklanki kaszy gryczanej
  • jajko

Sposób przygotowania:

Klops z kasza gryczana
Kajzerke namoczyc,wycisnac i wymieszac z miesem.Cebule posiekac i poddusic na oleju.Przelozyc do masy miesnej,przyprawic sola i pieprzem,dodac jajko i wyrobic.Grzyby namoczyc,ugotowac i posiekac.Wywar osolic,wsypac posiekane grzyby i kasze,ugotowac razem.Kiedy plyn odparuje dodac posiekana i podduszona na oleju cebule oraz sol i pieprz do smaku.Mozna tez uzyc kaszy w torebce.Na folje aluminowa wylozyc mieso i uformowac plaski prostokat,na srodek wykladamy kasze,boki zawijamy trzymajac za folie,zasklepiamy otwory na koncach.Trzymajac za folje przenosimy na blaszke i kladziemy spojeniem do spodu.Pieczemy ok 30 minut,potem polewamy smietana i pieszemy jeszcze 5 minut.