SUPERPRZEPIS

Klops z kaszy gryczanej, sera i ziemniak

  • anemon
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 7
Klops z kaszy gryczanej, sera i ziemniak

Smaczna alternatywa dla klopsa z mięsa mielonego. Zajadałam się nim nawet ja, która nie lubi kaszy gryczanej. Można odgrzewać na patelni.

Składniki:

Klops z kaszy gryczanej, sera i ziemniak

 

 

Sposób przygotowania:

Klops z kaszy gryczanej, sera i ziemniak
Dokładnie opłukaną i osączoną na sitku kaszę przełóż do miski i zalej ją wrzącym mlekiem. Miskę nakryj talerzem lub zawiń folią spożywczą i odstaw na pół godziny.



W osolonej wodzie ugotuj ziemniaki do miękkości, wodę odlej i odstaw na 5 minut do lekkiego przestygnięcia. Następnie ziemniaki przeciśnij przez praskę lub bardzo dokładnie rozgnieć tłuczkiem do ziemniaków.



Do utłuczonych ziemniaków dodaj miękkie masło i kremową śmietankę oraz pokruszony widelcem twaróg, świeżo mielony pieprz i kwiat muszkatu. Całość starannie ubij, aż do uzyskania kremowego puree. Do puree dodaj namoczoną kaszę, jajko i przeciśnięty przez praskę czosnek. Wszystko dokładnie wymieszaj. W razie potrzeby jeszcze raz dopraw do smaku solą, pieprzem i ponownie wymieszaj.



Powstałą masę przełóż do wyłożonej papierem do pieczenia foremki o wymiarach 27x8 cm. Wstaw do nagrzanego do 200°C piekarnika i piecz około 45 minut. Pozostaw w formie do przestygnięcia, następnie przełóż na deskę do krojenia.Podawaj pokrojony na grube plastry z dodatkiem pikantnego sosu.