Sposób przygotowania:
Klops z kaszy gryczanej, sera i ziemniak
Dokładnie opłukaną i osączoną na sitku kaszę przełóż do miski i zalej ją wrzącym mlekiem. Miskę nakryj talerzem lub zawiń folią spożywczą i odstaw na pół godziny.
W osolonej wodzie ugotuj ziemniaki do miękkości, wodę odlej i odstaw na 5 minut do lekkiego przestygnięcia. Następnie ziemniaki przeciśnij przez praskę lub bardzo dokładnie rozgnieć tłuczkiem do ziemniaków.
Do utłuczonych ziemniaków dodaj miękkie masło i kremową śmietankę oraz pokruszony widelcem twaróg, świeżo mielony pieprz i kwiat muszkatu. Całość starannie ubij, aż do uzyskania kremowego puree. Do puree dodaj namoczoną kaszę, jajko i przeciśnięty przez praskę czosnek. Wszystko dokładnie wymieszaj. W razie potrzeby jeszcze raz dopraw do smaku solą, pieprzem i ponownie wymieszaj.
Powstałą masę przełóż do wyłożonej papierem do pieczenia foremki o wymiarach 27x8 cm. Wstaw do nagrzanego do 200°C piekarnika i piecz około 45 minut. Pozostaw w formie do przestygnięcia, następnie przełóż na deskę do krojenia.Podawaj pokrojony na grube plastry z dodatkiem pikantnego sosu.
W osolonej wodzie ugotuj ziemniaki do miękkości, wodę odlej i odstaw na 5 minut do lekkiego przestygnięcia. Następnie ziemniaki przeciśnij przez praskę lub bardzo dokładnie rozgnieć tłuczkiem do ziemniaków.
Do utłuczonych ziemniaków dodaj miękkie masło i kremową śmietankę oraz pokruszony widelcem twaróg, świeżo mielony pieprz i kwiat muszkatu. Całość starannie ubij, aż do uzyskania kremowego puree. Do puree dodaj namoczoną kaszę, jajko i przeciśnięty przez praskę czosnek. Wszystko dokładnie wymieszaj. W razie potrzeby jeszcze raz dopraw do smaku solą, pieprzem i ponownie wymieszaj.
Powstałą masę przełóż do wyłożonej papierem do pieczenia foremki o wymiarach 27x8 cm. Wstaw do nagrzanego do 200°C piekarnika i piecz około 45 minut. Pozostaw w formie do przestygnięcia, następnie przełóż na deskę do krojenia.Podawaj pokrojony na grube plastry z dodatkiem pikantnego sosu.