Sposób przygotowania:
Klopsiki z kaszą jaglaną i mielonym- gotowane
Mięso mielone kładziemy do miseczki, dodajemy do niego pokrojoną cebulkę w dość drobną kosteczkę, następnie wbijamy jajko i wsypujemy trzy czwarte szklanki sypkiej kaszy jaglanej. Teraz doprawiamy wszystko: wsypujemy majeranek oraz inne przyprawy: słodką paprykę, szczyptę kurkumy, sól i pieprz. Wszystkie składniki razem dobrze wyrabiamy na jednolitą masę. Formujemy klopsy, ich wielkość ustalamy sami i obtaczamy je w mące.Do garnka wlewamy 2 litry rosołu( jeśli nie mamy, może być osolona woda, albo woda z kostkami rosołowymi) i gotujemy. Do zagotowanego wywaru wkładamy klopsy i gotujemy na małym ogniu do miękkości. Po ugotowaniu klopsy wyjmujemy na talerz a do wywaru dodajemy pół słoika koncentratu pomidorowego, doprawiamy do smaku i zagęszczamy zawiesiną z mąki i wody. ( do pół szklanki wody dodajemy łyżeczkę czubatą mąki dobrze rozrabiamy i wlewamy do wywaru). W ten sposób otrzymujemy sos pomidorowy do naszych klopsów.