SUPERPRZEPIS

Klops z kaszy jęczmiennej

  • 6
  • Editha
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6
Klops z kaszy jęczmiennej Więcej zdjęć (5)

Bardzo dobrze smakuje z ulubionym sosikiem i kiszonym ogórkiem :)

Składniki:

Klops z kaszy jęczmiennej

 

  • 1 szkl kaszy jęczmiennej
  • 0,5 kg łopatki (może być mięso mielone)
  • 1 duża cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki przecieru pomidorowego
  • 4 pomidory z puszki bez skórki (w sezonie świeże)
  • 2 jajka
  • 3 łyżki posiekanego koperku lub natki pietruszki
  • sól
  • świeżo mielony pieprz
  • oliwa
  • kilka plasterków ogórka kiszonego i surowej marchewki

Sposób przygotowania:

Klops z kaszy jęczmiennej
Kaszę ugotować w 2 szkl wody, przestudzić (nie musi być zimna, ale nie może być gorąca) Do kaszy dodajemy posiekany koperek i 1 roztrzepane jajko. Doprawiamy solą i pieprzem, mieszamy na jednolitą masę. Mięso czyścimy z nadmiaru tłuszczu, płuczemy i osuszamy papierowym ręcznikiem, kroimy na mniejsze kawałki. Cebulę kroimy w kostkę i przesmażamy na oliwie z dodatkiem czosnku i pomidorów z puszki ( ok 10 min, aż cały sok z pomidora odparuje). W malakserze siekamy mięso, dodajemy przesmażoną cebulę, przecier i roztrzepane jajko. Doprawiamy solą i pieprzem, mieszamy na jednolitą masę. Keksówkę wykładamy folią aluminiową, smarujemy oliwą i na dnie układamy na przemian plasterek ogórka i marchewki. Masę mięsną dzielimy na pół, jedną część wykładamy na spód keksówki. Na mięso wykładamy masę z kaszy, na wierzch pozostałe mięsko. Całość przykrywamy folią aluminiową, wkładamy do większej blaszki wypełnionej w 2/3 wodą i wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na ok 1 godzinkę. Po tym czasie zdejmujemy folię z wierzchu i rumienimy górę ok 15 min. Kiedy klops jest mocno ścięty wyjmujemy z piekarnika do przestygnięcia (jakieś 15 min), po tym czasie wyjmujemy z formy - do góry dnem. Podajemy pokrojone w plastry z ulubionym sosem i kiszonym ogórkiem.
Klops z kaszy jęczmiennej
Kaszę gotujemy na sypko, mieszamy z koperkiem, jajkiem i przyprawami na jednolitą masę
Klops z kaszy jęczmiennej
Mięso siekamy w malakserze, mieszamy z jajkiem, przecierem i przesmażoną cebulką
Klops z kaszy jęczmiennej
Keksówkę wykładamy folią aluminiową, smarujemy oliwą i układamy na przemian ogórka i marchewkę
Klops z kaszy jęczmiennej
W keksówce układamy warstwę mięsa, całą masę z kaszy i resztę mięska, przykrywamy wierzch folią aluminiową