Sposób przygotowania:
Klops z kaszy jęczmiennej
Kaszę ugotować w 2 szkl wody, przestudzić (nie musi być zimna, ale nie może być gorąca) Do kaszy dodajemy posiekany koperek i 1 roztrzepane jajko. Doprawiamy solą i pieprzem, mieszamy na jednolitą masę. Mięso czyścimy z nadmiaru tłuszczu, płuczemy i osuszamy papierowym ręcznikiem, kroimy na mniejsze kawałki. Cebulę kroimy w kostkę i przesmażamy na oliwie z dodatkiem czosnku i pomidorów z puszki ( ok 10 min, aż cały sok z pomidora odparuje). W malakserze siekamy mięso, dodajemy przesmażoną cebulę, przecier i roztrzepane jajko. Doprawiamy solą i pieprzem, mieszamy na jednolitą masę. Keksówkę wykładamy folią aluminiową, smarujemy oliwą i na dnie układamy na przemian plasterek ogórka i marchewki. Masę mięsną dzielimy na pół, jedną część wykładamy na spód keksówki. Na mięso wykładamy masę z kaszy, na wierzch pozostałe mięsko. Całość przykrywamy folią aluminiową, wkładamy do większej blaszki wypełnionej w 2/3 wodą i wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na ok 1 godzinkę. Po tym czasie zdejmujemy folię z wierzchu i rumienimy górę ok 15 min. Kiedy klops jest mocno ścięty wyjmujemy z piekarnika do przestygnięcia (jakieś 15 min), po tym czasie wyjmujemy z formy - do góry dnem. Podajemy pokrojone w plastry z ulubionym sosem i kiszonym ogórkiem.
zbysiowa
Editha
Właśnie takie jest, dzisiaj na obiadek robiłam, pychooootka:)
edytaha
Editha
I szybko się robi :)
jaNina
Editha
Dziękuję ;)