gosia p.

gosia p.

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1329]

Klopsiki mielone dodatkiem wątróbki

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Tak przygotowane klopsiki mielone z dodatkiem wątróbki podaję z ziemniakami i surówką na obiad jako danie główne.

Klopsiki mielone dodatkiem wątróbki

Składniki:

Klopsiki mielone dodatkiem wątróbki

 

  • 350 gram wątróbki drobiowej
  • 1 kostka rosołowa
  • 500 gram łopatki wieprzowej
  • sól
  • pieprz
  • przyprawa do wieprzowiny
  • majeranek
  • 2 jajka

Sposób przygotowania:

Klopsiki mielone dodatkiem wątróbki

ETAP 1:

Klopsiki mielone dodatkiem wątróbki
Wątróbkę gotujemy do miekkości z dodatkiem kostki rosołowej.

Wątróbkę płuczemy i przekładamy do garnka. Zalewamy wodą i gotujemy do miękkości z dodatkiem kostki rosołowej. Odcedzamy i studzimy.

ETAP 2:

Klopsiki mielone dodatkiem wątróbki
W maszynce do mięs mielimy łopatkę na mielone.

Łopatkę mielimy na mielone w maszynce do mięs.

ETAP 3:

Klopsiki mielone dodatkiem wątróbki
Wątróbkę również mielimy w maszynce do mięs.

Następnie w maszynce mielimy zimną wątróbkę. (dodajemy do mięsa)

ETAP 4:

Klopsiki mielone dodatkiem wątróbki
Do mięsa i wątróbki dodajemy jajko i przyprawy.

Do mięsa i wątróbki wbijamy jedno jajko i wsypujemy do maku przyprawy. Wszystko razem mieszamy - wyrabiamy.

ETAP 5:

Klopsiki mielone dodatkiem wątróbki
Z masy formujemy niezaduże klopsiki.

Z masy formujemy klopsiki.

ETAP 6:

Klopsiki mielone dodatkiem wątróbki
W roztrzepanym jajku maczamy klopsiki i obtaczamy ww bułce tartej.

Klopsiki maczamy w roztrzepanym jaku i panierujemy w bułce tartej.

ETAP 7:

Klopsiki mielone dodatkiem wątróbki
Klopsiki smażymy na rozgrzanym tłuszczu co jakiś czas obracając.

Smażymy na rozgrzanym tłuszczu na złoty kolor.