monikaT83

monikaT83

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1371]

Prosta zupa z klopsikami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 5
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Jesień i zima to najlepszy czas na rozgrzewające zupy, oto moja propozycja na sycącą zupę z klopsikami, zapraszam.

Prosta zupa z klopsikami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Prosta zupa z klopsikami

 

  • Klopsiki:
  • 500 g mielonej łopatki ( chudej)
  • 3 kromki chleba tostowego
  • ½ cebuli
  • Sól do smaku
  • ½ łyżeczki pieprzu
  • Zupa:
  • 2 marchewki
  • 1 papryka czerwona
  • 20 cm pora
  • 4 średnie ziemniaki
  • Sól,papryka mielona
  • 1 łyżka masła

 

Sposób przygotowania:

Prosta zupa z klopsikami
Klopsiki: Chleb namoczyć w wodzie, dobrze odcisnąć. Do miski przełożyć mięso, dodać posiekaną drobno cebulę oraz porwany na małe kawałki chleb. Doprawić do smaku solą i pieprze, dobrze wymieszać. Z masy mięsnej formować klopsiki wielkości orzecha włoskiego. W garnku zagotować wodę i wrzucić klopsiki. Od ponownego zagotowania gotować 20 minut. Następnie wyjąć klopsiki. A wywar przecedzić przez sito. Zupa: Warzywa umyć i osuszyć. Pokroić w małą kostkę. Na patelni rozgrzać masło i wrzucić warzywa. Zeszklić je a następnie przełożyć do garnka z gotującym się wywarem. Gotować do miękkości warzyw. W między czasie obrać ziemniaki i pokroić je na plastry lub w kostkę i wrzucić do garnka. Całość gotować około 15-20 minut. Doprawić do smaku solą i paprykę. Przełożyć klopsiki i gotować jeszcze 2 minuty, smacznego!
Prosta zupa z klopsikami
mięso wymieszac z poszatkowaną cebulą
Prosta zupa z klopsikami
chleb tostowy namoczyć w wodzie i odcisnąć
Prosta zupa z klopsikami
uformowac malutkie klopsiki i gotować w wodzie
Prosta zupa z klopsikami
warzywa pokroić w malą kostke i zeszklić na masle

Tagi:

zupa chleb