Sposób przygotowania:
Prosta zupa z klopsikami
Klopsiki: Chleb namoczyć w wodzie, dobrze odcisnąć. Do miski przełożyć mięso, dodać posiekaną drobno cebulę oraz porwany na małe kawałki chleb. Doprawić do smaku solą i pieprze, dobrze wymieszać. Z masy mięsnej formować klopsiki wielkości orzecha włoskiego. W garnku zagotować wodę i wrzucić klopsiki. Od ponownego zagotowania gotować 20 minut. Następnie wyjąć klopsiki. A wywar przecedzić przez sito. Zupa: Warzywa umyć i osuszyć. Pokroić w małą kostkę. Na patelni rozgrzać masło i wrzucić warzywa. Zeszklić je a następnie przełożyć do garnka z gotującym się wywarem. Gotować do miękkości warzyw. W między czasie obrać ziemniaki i pokroić je na plastry lub w kostkę i wrzucić do garnka. Całość gotować około 15-20 minut. Doprawić do smaku solą i paprykę. Przełożyć klopsiki i gotować jeszcze 2 minuty, smacznego!