zewa

zewa

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2423]

Klopsiki z kuskusem w sosie pomidorowym

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 8

Znowu wygrałam - młodemu przemyciłam kuskus w klopsikach

Klopsiki z kuskusem w sosie pomidorowym Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Klopsiki z kuskusem w sosie pomidorowym

 

  • Klopsiki :
  • 600 g łopatki wieprzowej
  • 2 jajka
  • 2 łyżki bułki tartej
  • 4 łyżki kuskusu ( suchego )
  • 1 cebula
  • 1/2 łyżeczki granulowanego czosnku
  • 1/3 szk wody
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku
  • Sos :
  • ok. 1,5 l wody
  • 2 liście laurowe
  • 3 ziarna ziela angielskiego
  • 1/2 łyżeczki czerwonej czubrycy ostrej
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku
  • cukier do smaku
  • koncentrat pomidorowy ( ilość zależy od naszych upodobań )
  • 150 ml śmietany 18 % ( słodkiej )
  • 1 płaska łyżka mąki

 

Sposób przygotowania:

Klopsiki z kuskusem w sosie pomidorowym
Klopsiki :

Mięso umyć i pokroić na kawałki. Cebulę obrać, umyć i także pokroić na kawałki. Mięso i cebulę wrzucić do rozdrabniacza, wlać wodę i wszystko zmiksować. Masę mięsną wyłożyć na miskę, dodać pozostałe składniki na klopsiki i wyrobić masę. Następnie uformować kulki ( wielkość zależy od nas ).



Sos :

Do garnka wlać wodę, dodać przyprawy i zagotować wodę. Do wrzątku włożyć klopsiki i gotować na małym ogniu około 10 minut. Po tym czasie wyjąć klopsiki łyżką cedzakową na talerz. Dodać koncentrat i wymieszać aż się rozpuści. Mąkę wymieszać dokładnie ze śmietaną i zagęścić nią sos, zagotować. Do sosu włożyć klopsiki i doprowadzić do wrzenia. W razie konieczności doprawić jeszcze do smaku i podawać po około pięciu minutach.
Klopsiki z kuskusem w sosie pomidorowym
mięso i cebulę zmiksować w rozdrabniaczu.
Klopsiki z kuskusem w sosie pomidorowym
do masy mięsnej dodac pozostałe składniki
Klopsiki z kuskusem w sosie pomidorowym
zagotować wodę z przyprawami i włożyć klopsiki