Sposób przygotowania:
Klopsiki na parze z miętową salsą
Dodajemy do mięsa mielonego: musztardę, jajko, cebulę oraz czubricę i przyprawe 18 ziół ojca mateusza. Ugniatamy i dodajemy płatki owsiane, aby masa była gęsta i umożliwiała uformowanie klopsów. ta ilość zajeła mi 2 piętra w parowarze. Misy parowaru wykładamy folią i na nich układamy uformowane z mięsa kuleczki. Na zdjęciu kształt klopsów jest podłóżny ponieważ zamierzam je jeszcze wykorzystać do zrobienia dietetycznych hamburgerów w domu:) Gdy już ułożymy wszystko to gotujemy w parowarze ok. 25-40 min zależy od uformowanych przez nas kulek. Salsa: Sparzonego i obranego pomidora kroimy w kosteczkę, dodajemy posiekaną mięte, ocet balsamiczny, oliwe i przyprawę "Pomidory z chilli i oregano". Mieszamy i gotowe. Mięta daję orzeźwiający i zaskakujący smak, ale można też dodać bazylię lub pietruszkę.