nana2207

nana2207

Kuchcik
[Przepisów: 4]

Klopsiki na parze z miętową salsą

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Smaczne i zdrowe danie do przygotowania w parowarze.

Klopsiki na parze z miętową salsą

Składniki:

Klopsiki na parze z miętową salsą

 

  • Klopsy:
  • 500 g chudego mięsa mielonego z indyka lub kurczaka
  • 2 lyżki musztardy ostrej
  • lyżeczka przyprawy 18 ziól ojca Mateusza (mieszanka ziół zamiast soli i pieprzu)
  • łyżeczka Czubricy Bługarskiej
  • 1 jajko
  • 1 cebula (fioletowo lub zwykła) posiekana drobno
  • płatki owsiane zamiast bułki tartej
  • Salsa (1 porcja do 3 klopsów dużych):
  • pomidor sparzony pokrojony w kostkę
  • pół łyżeczki octu balsamicznego
  • pół łyżeczki oliwy
  • łyżeczka przyprawy Pomidory z chilli i oregano.
  • świeże listki mięty

Sposób przygotowania:

Klopsiki na parze z miętową salsą
Dodajemy do mięsa mielonego: musztardę, jajko, cebulę oraz czubricę i przyprawe 18 ziół ojca mateusza. Ugniatamy i dodajemy płatki owsiane, aby masa była gęsta i umożliwiała uformowanie klopsów. ta ilość zajeła mi 2 piętra w parowarze. Misy parowaru wykładamy folią i na nich układamy uformowane z mięsa kuleczki. Na zdjęciu kształt klopsów jest podłóżny ponieważ zamierzam je jeszcze wykorzystać do zrobienia dietetycznych hamburgerów w domu:) Gdy już ułożymy wszystko to gotujemy w parowarze ok. 25-40 min zależy od uformowanych przez nas kulek. Salsa: Sparzonego i obranego pomidora kroimy w kosteczkę, dodajemy posiekaną mięte, ocet balsamiczny, oliwe i przyprawę "Pomidory z chilli i oregano". Mieszamy i gotowe. Mięta daję orzeźwiający i zaskakujący smak, ale można też dodać bazylię lub pietruszkę.