marietta

marietta

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 2157]

Klopsiki smażone w makaronie

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
         
ocena: 3/5 głosów: 1

Mięso zemleć lub kupić zmielone,a następnie doprawić,formować w kulki.Obtaczać w jaju i makaronie.Usmażyć

Klopsiki smażone w makaronie

Składniki:

Klopsiki smażone w makaronie

 

  • 250 g mielonego mięsa indyczego,
  • 2 opakowania makaronu tagiatelle lub nitki,
  • garść kaparów,
  • olej do smażenia,
  • 2 jajka do masy mięsnej i obtoczenia,
  • curry,
  • pieprz czarny mielony lub kajeński,
  • sól,
  • 1 l. wody.

Sposób przygotowania:

Klopsiki smażone w makaronie
Mięso indycze zemleć przez maszynkę do mięsa lub kupić zmielone. Następnie doprawić je kaparami i szczyptą przypraw i wbić jajko. Wymieszać rękoma i formować średnie kulki. Ugotować makaron wstążki lub nitki "al dente", odcedzić i przelać zimną wodą na durszlaku. Klopsiki obtaczać w drugim jaju, a potem na rozłożonym na płaskim talerzu makaronem, tak by wyglądały jak w siatce. Rozgrzać olej na patelni i na skwierczący kłaść tak przygotowane danie. Smażyć z różnych stron, obracając klopsiki widelcami. Gdy się zrumienią wyjmować łopatką kuchenną na talerze płaskie. Podawać z dodatkiem jarzynowym.