motorek70

motorek70

Złoty Ekspert
[Przepisów: 884]

Klopsy w delikatnym sosie pomidorowym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Klopsiki są smacznym dodatkiem do drugiego dania

Klopsy w delikatnym sosie pomidorowym

Składniki:

Klopsy w delikatnym sosie pomidorowym

 

  • 30 dkg łopatki
  • jajko
  • bułka tarta
  • cebula
  • olej do smażenia
  • 1/2 bułki
  • przyprawa do mięsa mielonego
  • sól
  • pieprz
  • czosnek granulowany
  • 1/2 litra bulionu
  • 1 łyżka przecieru pomidorowego
  • 1/2 szkl mleka

 

Sposób przygotowania:

Klopsy w delikatnym sosie pomidorowym
Umyte i osuszone mięsko kroimy razem z obraną cebulką i mielimy maszynką do mięsa. W między czasie do mleka dajemy bułkę i czekamy, aby całkowicie zmiękła. Później ją dokładnie odciskamy. Do mięsa dodajemy jajko, bułkę oraz przyprawy. Wyrabiamy ciasto, formujemy klopsy i pieczemy na rozgrzanym oleju ze wszystkich stron. Bulion gotujemy dodajemy koncentrat i 1 łyżkę mąki wymieszaną w małej ilości wody. Wszystko gotujemy, doprawiamy do smaku i dajemy upieczone klopsy.