Justi2401

Justi2401

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 507]

Klopsy z mozzarellą w sosie pomidorowym

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 5
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Klopsy z ciągnącą się w środku mozzarellą w pomidorowym sosie to pyszna propozycja na obiad dla całej rodziny.

Klopsy z mozzarellą w sosie pomidorowym Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Klopsy z mozzarellą w sosie pomidorowym

Mięso:

Sos:

  • 1 l passaty pomidorowej
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 płaska łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka bazylii suszonej
  • sól i pieprz

Sposób przygotowania:

Klopsy z mozzarellą w sosie pomidorowym

Przygotowanie mięsa:

Klopsy z mozzarellą w sosie pomidorowym
Mięso w trakcie zagniatania z przyprawami

Mięso wrzucić do miski, dodać przyprawę do mięsa mielonego, wbić jajko, wsypać bułkę tartą i zagnieść dokładnie.

Nadziewanie:

Klopsy z mozzarellą w sosie pomidorowym
Mięso mielone w trakcie nadziewania mozzarellą

Mozzarellę pokroić na 10 dużych kostek. Mięso układać na dłoni, na środek położyć ser.

Formowanie klopsów:

Klopsy z mozzarellą w sosie pomidorowym
Uformowany klops z serem mozzarella w środku

Uformować klopsy, wyjdzie około 10 sztuk. Obtoczyć w mące ziemniaczanej.

Gotowanie:

Klopsy z mozzarellą w sosie pomidorowym
Klopsy z mozzarellą w trakcie gotowania w sosie

Passatę zagotować z przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Wrzucić klopsy i gotować 30 minut od czasu do czasu mieszając. Po tym czasie dodać cukier, bazylię, doprawić solą i pieprzem i gotować jeszcze 5 minut. Podawać z ryżem lub kaszą. Życzę smacznego!