SUPERPRZEPIS

Klopsiki w stylu marokańskim z morelami i oliwkami

  • 4
         
ocena: 4/5 głosów: 19
Klopsiki w stylu marokańskim z morelami i oliwkami Więcej zdjęć (5)

Pomysł na klopsiki zainspirowany został przepisem na pieczeń po marokańsku. Pyszny lekko słodkawy sos pomidorowy podkreśla subtelny armat orientalnych przypraw, czyniąc danie wyjątkowym, polecam ; )

Składniki:

Klopsiki w stylu marokańskim z morelami i oliwkami

 

Sposób przygotowania:

Klopsiki w stylu marokańskim z morelami i oliwkami
Morele zalewamy wrzątkiem, odstawiamy na 15 minut, odcedzamy i kroimy w kostkę. Mięso mielone przekładamy do miski, robimy w głębienie w które wsypujemy bułkę tartą, bijamy jajko i wyrabiamy masę.

Do mięsa dodajemy posiekaną szalotkę, pokrojone morele i posiekane oliwki, dodajemy po 1 łyżeczce cuminu i kolendry mielonej, ½ łyżeczki cynamonu, sól, i pieprz i skórkę otartą z cytryny – wszystko bardzo starannie wyrabiamy raz jeszcze.

Wilgotnymi dłońmi odrywamy po kawałku masy i formujemy w dłoniach klopsiki. Klopsiki obsmażamy na złoty kolor na rozgrzanym tłuszczu po czym odsączamy je na ręczniku papierowym. Na patelni przesmażamy pokrojoną w kostkę cebulę, dodajemy pozostałe przyprawy tj. mieloną kolendrę, cynamon i cumin i przesmażamy 1 minutę.

Po tym czasie wlewamy pomidory, dodajemy imbir i dusimy sos pod przykryciem 10 minut. Do sosu dodajemy przesmażone klopsiki i dusimy je razem z sosem około 15 minut. Sos doprawiamy do smaku solą, pieprzem , sokiem z cytryny i miodem.

Klopsiki serwujemy z sosem i kaszą kuskus (ryżem lub kaszą jaglaną ) Smacznego ; ) 




Klopsiki w stylu marokańskim z morelami i oliwkami
Mięso łączymy z jajkiem, przyprawami, posiekanymi morelami i oliwkami
Klopsiki w stylu marokańskim z morelami i oliwkami
Wilgotnymi dłońmi formujemy nieduże klopsiki
Klopsiki w stylu marokańskim z morelami i oliwkami
Klopsiki obsmażamy na złoty kolor na patelni
Klopsiki w stylu marokańskim z morelami i oliwkami
Następnie dusimy w aromatycznym sosie pomidorowym