Sposób przygotowania:
Klopsiki wołowe w sosie paprykowym
Paprykę myjemy, osuszamy, kroimy na pół i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy je do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 15-20 minut.
Lekko przypieczoną paprykę przekładamy do woreczka foliowego i odstawiamy na 15 minut. Paprykę obieramy.
Mięso przekładamy do miseczki, po środku mięsa robimy wgłębienie do którego wsypujemy bułkę tartą i wlewamy mleko. Dodajemy musztardę, listki majeranku, sól i pieprz – wyrabiamy mięso ręką.
Z wyrobionego mięsa lekko wilgotnymi dłońmi formujemy klopsiki i smażymy je na złoty kolor (po 3-5 minut z każdej strony ) na patelni. Obsmażone klopsiki przekładamy na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym i odstawiamy je na bok.
Na patelni rozpuszczamy masło i przesmażamy na nim pokrojoną w kostkę cebule, posiekany czosnek i papryczkę chilli. Kiedy z patelni zacznie unosić się zapach czosnku i chilli dodajemy pokrojoną w kostkę upieczoną wcześniej paprykę i przesmażamy 2 minutki.
Dodajemy listki majeranku, wlewamy wino i bulion, przykrywamy pokrywką i dusimy około 10-15 minut.
Sos lekko przestudzamy- blendujemy. Sos doprawiamy do smaku solą i pieprzem – wkładamy do niego klopsiki i dusimy na wolnym ogniu kolejne 10 minut.
Klopsiki serwujemy na gorąco z ryżem lub ziemniakami, smacznego ; )
Lekko przypieczoną paprykę przekładamy do woreczka foliowego i odstawiamy na 15 minut. Paprykę obieramy.
Mięso przekładamy do miseczki, po środku mięsa robimy wgłębienie do którego wsypujemy bułkę tartą i wlewamy mleko. Dodajemy musztardę, listki majeranku, sól i pieprz – wyrabiamy mięso ręką.
Z wyrobionego mięsa lekko wilgotnymi dłońmi formujemy klopsiki i smażymy je na złoty kolor (po 3-5 minut z każdej strony ) na patelni. Obsmażone klopsiki przekładamy na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym i odstawiamy je na bok.
Na patelni rozpuszczamy masło i przesmażamy na nim pokrojoną w kostkę cebule, posiekany czosnek i papryczkę chilli. Kiedy z patelni zacznie unosić się zapach czosnku i chilli dodajemy pokrojoną w kostkę upieczoną wcześniej paprykę i przesmażamy 2 minutki.
Dodajemy listki majeranku, wlewamy wino i bulion, przykrywamy pokrywką i dusimy około 10-15 minut.
Sos lekko przestudzamy- blendujemy. Sos doprawiamy do smaku solą i pieprzem – wkładamy do niego klopsiki i dusimy na wolnym ogniu kolejne 10 minut.
Klopsiki serwujemy na gorąco z ryżem lub ziemniakami, smacznego ; )
Magdalena88