Igraszki Losu

Igraszki Losu

Złoty Ekspert
[Przepisów: 836]

Klopsiki wołowe w sosie paprykowym

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Jesienny obiad - pyszny sos z pieczonych papryk, do tego aromatyczne, pachnące majerankiem klopsiki polecają się smacznie :)

Klopsiki wołowe w sosie paprykowym Więcej zdjęć (6)

Składniki:

Klopsiki wołowe w sosie paprykowym

 

  • Klopsiki:
  • 500 gram mięsa mielonego wołowego
  • 1 gałązka świeżego majeranku
  • 2 łyżki bułki tartej
  • 5 łyżek mleka
  • 1 łyżeczka musztardy
  • Sól, pieprz
  • Sos paprykowy:
  • 4 papryki
  • 1 papryczka chilli
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 gałązka majeranku
  • 1 łyżka masła
  • ½ szklanki białego wytrwanego wina
  • ½ szklanki bulionu wołowego
  • Sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Klopsiki wołowe w sosie paprykowym
Paprykę myjemy, osuszamy, kroimy na pół i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy je do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 15-20 minut.

Lekko przypieczoną paprykę przekładamy do woreczka foliowego i odstawiamy na 15 minut. Paprykę obieramy.

Mięso przekładamy do miseczki, po środku mięsa robimy wgłębienie do którego wsypujemy bułkę tartą i wlewamy mleko. Dodajemy musztardę, listki majeranku, sól i pieprz – wyrabiamy mięso ręką.

Z wyrobionego mięsa lekko wilgotnymi dłońmi formujemy klopsiki i smażymy je na złoty kolor (po 3-5 minut z każdej strony ) na patelni. Obsmażone klopsiki przekładamy na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym i odstawiamy je na bok.

Na patelni rozpuszczamy masło i przesmażamy na nim pokrojoną w kostkę cebule, posiekany czosnek i papryczkę chilli. Kiedy z patelni zacznie unosić się zapach czosnku i chilli dodajemy pokrojoną w kostkę upieczoną wcześniej paprykę i przesmażamy 2 minutki.

Dodajemy listki majeranku, wlewamy wino i bulion, przykrywamy pokrywką i dusimy około 10-15 minut.

Sos lekko przestudzamy- blendujemy. Sos doprawiamy do smaku solą i pieprzem – wkładamy do niego klopsiki i dusimy na wolnym ogniu kolejne 10 minut.

Klopsiki serwujemy na gorąco z ryżem lub ziemniakami, smacznego ; )  
Klopsiki wołowe w sosie paprykowym
Mięso przekładamy do miseczki, po środku mięsa robimy wgłębienie do którego wsypujemy bułkę tartą
Klopsiki wołowe w sosie paprykowym
Z wyrobionego mięsa lekko wilgotnymi dłońmi formujemy klopsiki i smażymy je na złoty kolor (po 3-5 minut z każdej strony ) na patelni
Klopsiki wołowe w sosie paprykowym
Na patelni rozpuszczamy masło i przesmażamy na nim pokrojoną w kostkę cebule, posiekany czosnek i papryczkę chilli.
Klopsiki wołowe w sosie paprykowym
Dodajemy paprykę, wino, bulion i dusimy 10 minut, blendujemy
Klopsiki wołowe w sosie paprykowym
Dodajemy podsmażone klopsiki i dusimy je jeszcze 10-15 minut