kloruś

kloruś

Złoty Ekspert
[Przepisów: 945]

Klopsy z orzechami włoskimi i szałwią

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Pyszne klopsiki o niecodziennym smaku i zaskakującym wnętrzu. Idealne jeśli lubimy klopsy ale znudziły nam się te w standardowej wersji.

Klopsy z orzechami włoskimi i szałwią

Składniki:

Klopsy z orzechami włoskimi i szałwią

podstawowe

  • 500g mięsa mielonego z łopatki
  • 1 jajko
  • ¾ szklanki bułki tartej + około szklanki do obtaczania klopsików
  • orzechy włoskie około 15 sztuk
  • około 10 listków świeżej szałwii
  • 2 ząbki czosnku
  • sól, pieprz, majeranek, imbir
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania:

Klopsy z orzechami włoskimi i szałwią
Szałwię drobno posiekać. Orzechy obrać z łupinek dzieląc na połówki. Mięso, jajko, bułkę tartą, szałwię i czosnek połączyć i wyrobić jednolitą masę. Doprawić do smaku solą, pieprzem, majerankiem i odrobiną suszonego imbiru. Rozgrzać olej na patelni.

Mięsną masę formować w małe kulki pośrodku której umieszczamy połówkę orzecha. następnie obtaczać w bułce tartej. Smażyć na złoto ze wszystkich stron.

Gdy klopsiki będą podsmażone podlać szklanką wody i dusić pod przykryciem około 10 minut.

W razie potrzeby dolać odrobinę wody.