Sposób przygotowania:
Mięsne kuleczki z kaszą w sosie pomidorowym
Mięso mielone przekładamy do miski. Dodajemy do niej przyprawy do smaku, jajko oraz kaszę. Formujemy średniej wielkości kulki, które obtaczamy w mące. Tak przygotowane mięso przesmażamy na niewielkiej ilości tłuszczu. Usmażone odstawiamy na talerz.
Pomidory nacinamy, wkładamy do gorącej wody, a po pół minuty dajemy je do wody z kostkami lodu. Tak przygotowane pomidory obieramy ze skórki. Wykrawamy twardą część i kroimy na małe kawałki. Chilli pozbawiamy pestek i bardzo drobno siekamy.
Na patelnie wlewamy oliwę i dodajemy do niej bardzo drobno posiekany czosnek oraz chilli. Stawiamy na gazie. Gdy czosnek zacznie wydzielać zapach, a chilli drażnić oczy wrzucamy na patelnię pokrojone pomidory.
Całość smażymy, przez 10-15 minut, a następnie dodajemy do sosu przygotowane wcześniej mięsne kuleczki.
Całość dusimy pod przykryciem, aż kasza zawarta w mięsie pochłonie cały płyn, a co za tym idzie nasz sos zgęstnieje. Do gęstego sosu dodajemy do smaku przyprawy, a na samym końcu porwane na mniejsze kawałki liście bazylii.
Pomidory nacinamy, wkładamy do gorącej wody, a po pół minuty dajemy je do wody z kostkami lodu. Tak przygotowane pomidory obieramy ze skórki. Wykrawamy twardą część i kroimy na małe kawałki. Chilli pozbawiamy pestek i bardzo drobno siekamy.
Na patelnie wlewamy oliwę i dodajemy do niej bardzo drobno posiekany czosnek oraz chilli. Stawiamy na gazie. Gdy czosnek zacznie wydzielać zapach, a chilli drażnić oczy wrzucamy na patelnię pokrojone pomidory.
Całość smażymy, przez 10-15 minut, a następnie dodajemy do sosu przygotowane wcześniej mięsne kuleczki.
Całość dusimy pod przykryciem, aż kasza zawarta w mięsie pochłonie cały płyn, a co za tym idzie nasz sos zgęstnieje. Do gęstego sosu dodajemy do smaku przyprawy, a na samym końcu porwane na mniejsze kawałki liście bazylii.
kapitan_barbarossa
misia5
:)