aniakuk

aniakuk

Starszy Kucharz
[Przepisów: 19]

Klopsy w zalewie octowej

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Polecam pyszne klopsy w zalewie octowej idealne na przekąskę na imprezę lub na inna okazję. Nie ma w nich dużo pracy a efekt zadowalający.

Klopsy w zalewie octowej

Składniki:

Klopsy w zalewie octowej

 

  • klopsy:

 

 

  • zalewa:

 

Sposób przygotowania:

Klopsy w zalewie octowej
Klopsy: mięso mielone przekładamy do miski dodajemy bułkę tartą, czosnek przeciśnięty przez praskę, wbijamy jajko i doprawiamy solą i pieprzem. Mieszamy i formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego. Gotujemy je w osolonej wodzie i odsączamy. Zalewa: składniki zalewy czyli wodę, ocet, cukier, ziele angielskie, ziarenka pieprzu, liście laurowe, cebulę obraną i pokrojona w piórka przekładamy do garnka i zagotowujemy Wyłączamy ogień i wkładamy klopsy. Odstawiamy w chłodne miejsce na dwa dni, aby się przerobiło. Po tym czasie można smakować, smacznego :)