WanilioweImprowizacj

WanilioweImprowizacj

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2167]

Kluseczki budyniowe na mleku

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 1
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Kluseczki z budyniem ugotowane na mleku z cynamonem i dodatkiem kaszy manny. Pyszna pożywna i gęsta zupa mleczna.

Kluseczki budyniowe na mleku Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Kluseczki budyniowe na mleku

 

  • 250ml mleka + 2 łyżki do kluseczek
  • szczypta przyprawy piernikowej
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 jajko
  • 2 płaskie łyżki mąki pszennej
  • 1 płaska łyżeczka budyniu śmietankowego
  • 1 płaska łyżeczka cukru waniliowego
  • 1 łyżeczka kaszy manny

Sposób przygotowania:

Kluseczki budyniowe na mleku

ETAP 1:

250 ml zimnego mleka odmierzyć i przelać do rondelka. Wsypać łyżeczkę cukru i szczyptę przyprawy do piernika. Podgrzewać na małym ogniu do zagotowania. W między czasie przygotować kluseczki.

Do miseczki wbić jajko i roztrzepać lekko widelcem. Dosypać mąkę pszenną tortową, budyń śmietankowy, cukier waniliowy i 2 łyżki mleka i wszystko wymieszać do uzyskania jednolitego ciasta lejącego ale gęstego.

Ciasto nalewać łyżką lub cienkim strumieniem na gotujące się mleko. Zamieszać i chwilę gotować.

Wsypać kaszę manną i gotować do zgęstnienia zupki. Wyłożyć na talerz i podawać na gorąco.

Kluseczki budyniowe na mleku
Zupa mleczna z kluseczkami po ugotowaniu w rondelku
Kluseczki budyniowe na mleku
Kasza manna wsypana do kluseczek gotujących się na mleku
Kluseczki budyniowe na mleku
Ciasto na kluseczki wylane na gotujące się mleko
Kluseczki budyniowe na mleku
Mąka, budyń i cukier waniliowy wsypane do roztrzepanego jajka