kuchenny świat

kuchenny świat

Złoty Ekspert
[Przepisów: 780]

Zupa ogórkowa z dynią i makaronem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Zapraszam na zupę ogórkową. Przygotowana z dodatkiem dyni i makaronu. Okraszona smażoną cebulką z wędliną smakuje pysznie. Polecam na obiad.

Zupa ogórkowa z dynią i makaronem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Zupa ogórkowa z dynią i makaronem

 

  • 5 szklanek wody
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 30 dag dyni
  • 1 słoik domowego przecieru ogórkowego ( 0,5 )
  • 3 garście makaronu świderki
  • 1 cebula
  • 100 gram wędliny
  • 1 łyżka z dużym czubkiem smalcu z jabłkiem i skwarkami
  • 1 łyżka domowej przyprawy do zupy

Sposób przygotowania:

Zupa ogórkowa z dynią i makaronem
Do garnka wlewamy wodę i zagotowujemy. Marchewki i pietruszkę obieramy i myjemy, kroimy w kosteczkę. Wkładamy do garnka z gotującą się wodą.

Dynię obieramy ze skórki i kroimy w kostkę, dokładamy do garnka.

W międzyczasie obieramy cebulę z łusek i kroimy w kosteczkę. Wędlinę kroimy w półplasterki i razem z cebulką przesmażamy na rozgrzanym smalcu, aż cebula będzie szklista. Odstawiamy.

Do gotującej się zupy dokładamy makaron i gotujemy około 10 minut.

Wkładamy przecier ogórkowy i gotujemy przez kolejne 5 minut. Po tym czasie dokładamy przesmażoną cebulkę z wędliną, wsypujemy przyprawę i zagotowujemy.
Zupa ogórkowa z dynią i makaronem
Obranę że skórki i umyte warzywa kroimy w kosteczkę.
Zupa ogórkowa z dynią i makaronem
Obraną że skórki dynię kroimy w sporą kostkę.
Zupa ogórkowa z dynią i makaronem
Obraną z łusek cebulę kroimy w kosteczkę, wędlinę w półplasterki.
Zupa ogórkowa z dynią i makaronem
Pokrojoną cebulę i wędlinę przesmażoną na rozgrzanym smalcu.