jaNina

jaNina

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1175]

Kluseczki dyniowe.

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

To kluseczki kładzione, które mogą być dodatkiem do mięsa lub samodzielnym daniem.

Kluseczki dyniowe. Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Kluseczki dyniowe.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Sposób przygotowania:

Kluseczki dyniowe.
Ugotowane ziemniaki przeciskamy przez praskę, dodajemy jajo, miąższ dyni, mąkę ziemniaczaną. Lekkosolimy. Mieszając dosypujemy mąkę w takiej ilości,by powstało ciasto trochę lżejsze niż na typowe kluski. Nakładamy łyżką ciasto na lekko posolony wrzątek, lub na tackę parowara. Gotujemy kluski na małym ogniu do chwili aż wypłyną. Podajemy kluski jako dodatek do mięsa lub polane okrasą, która lubisz (masło, skwarki, oliwa itp)
Kluseczki dyniowe.
Ugotowane ziemniaki przeciskamy przez praskę, dodajemy jajo, miąższ dyni, mąkę ziemniaczaną.
Kluseczki dyniowe.
Gotujemy kluski na małym ogniu do chwili aż wypłyną.
Kluseczki dyniowe.
Wyjmujemy kluski łyżką cedzakową i podajemy na gorąco.

Tagi:

dyniowe dynia