gosia56

gosia56

Złoty Ekspert
[Przepisów: 823]

Kluseczki dyniowe z patelni

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 2
         
ocena: 3/5 głosów: 6

Bardzo polubiłam kluseczki dyniowe robiłam juz je w róznych wydaniach .To danie zrobiłam na obiad na ciepło ale było również dobre na zimno

Kluseczki dyniowe z patelni Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Kluseczki dyniowe z patelni

 

  • 30 dkg puree dyniowe
  • 3-4 łyżki maki pełnoziarnistej
  • 2 łyzki maki ziemniaczanej
  • 1 żółtko
  • natka pietruszki 1 łyżka
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku
  • imbir mielony 1 szczypta
  • gałka mielona do smaku
  • dodatkowo
  • 4 plastry szynki szwarcwaldzkiej
  • 1 łyżka masła klarowanego
  • 1 cebula
  • natka pietruszki
  • słonecznik prażony do posypania.

 

Sposób przygotowania:

Kluseczki dyniowe z patelni
Do miski dajemy puree dyniowe mąki ,przyprawy ,natkę pietruszki i zółtko mieszamy ,Jeżeli mas jest bardzo wolna to dodajemy jeszcze trochę mąki.W garnku zagotować osoloną wodę ,Za pomocą kluseczkomanii przecieramy do wody kluseczki gotujemy,odsączamy . Na patelni rozgrzewamy masło dodajemy pokrojoną w paseczki szynkę wysmażamy.,zdejmujemy szynkę z patelni ale tłuszcz zostawiamy .Na patelnię dodajemy cebulę pokrojoną w kostkę podsmażamy dodajemy pokrojoną paprykę.Na patelnię dodajemy kluseczki chwilę podsmażamy dodajemy jeszcze natkę pietruszki.Danie nakładamy na talerz posypujemy szynką i ziarnami słonecznika. POLECAM!!!
Kluseczki dyniowe z patelni
Etap 1 do miski dajemy składniki na kluseczki mieszamy
Kluseczki dyniowe z patelni
Etap 2 przez kluseczkomanię przecieramy kluseczki
Kluseczki dyniowe z patelni
Etap 3 na masle wysmażamy pokrojoną w paseczki szynkę
Kluseczki dyniowe z patelni
Etap 4 do cebuli na patelni dodajemy kluseczki