halina

halina

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 717]

Kopytka dyniowe

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Z dyni przyrządzić można wiele pyszności. Na obiad można zrobić kopytka dyniowe. Ciekawa i smaczna "odmiana" tradycyjnych kopytek.

Kopytka  dyniowe

Składniki:

Kopytka dyniowe

 

Sposób przygotowania:

Kopytka dyniowe
Ziemniaki obrać , umyć i obgotować w osolonej wodzie. Odcedzić i przecisnąć przez praskę.Miąższ dyni pokroić na kawałki, upiec w piekarniku 200 stopni ok. godziny.

Następnie przestudzić , zmiksować.Przestudzone ziemniaki połączyć z pure z dyni.

Dodać mąkę pszenną, ziemniaczaną, gałkę muszkatołową oraz sól. Z wszystkich składników zagnieść ciasto.

Formować wałeczki, podsypywać mąką pszenną. Wałeczki spłaszczyć, kroić w ukośne kawałki.

Gotować kopytka we wrzącej, osolonej wodzie do smaku z dodatkiem 2-3 łyżek oleju.

Gotować 3 minuty od wypłynięcia. Można polać roztopionym masłem, można też podać z sosem i mięsem.