Sposób przygotowania:
Kopytka dyniowe
Ziemniaki obrać , umyć i obgotować w osolonej wodzie. Odcedzić i przecisnąć przez praskę.Miąższ dyni pokroić na kawałki, upiec w piekarniku 200 stopni ok. godziny.
Następnie przestudzić , zmiksować.Przestudzone ziemniaki połączyć z pure z dyni.
Dodać mąkę pszenną, ziemniaczaną, gałkę muszkatołową oraz sól. Z wszystkich składników zagnieść ciasto.
Formować wałeczki, podsypywać mąką pszenną. Wałeczki spłaszczyć, kroić w ukośne kawałki.
Gotować kopytka we wrzącej, osolonej wodzie do smaku z dodatkiem 2-3 łyżek oleju.
Gotować 3 minuty od wypłynięcia. Można polać roztopionym masłem, można też podać z sosem i mięsem.
Następnie przestudzić , zmiksować.Przestudzone ziemniaki połączyć z pure z dyni.
Dodać mąkę pszenną, ziemniaczaną, gałkę muszkatołową oraz sól. Z wszystkich składników zagnieść ciasto.
Formować wałeczki, podsypywać mąką pszenną. Wałeczki spłaszczyć, kroić w ukośne kawałki.
Gotować kopytka we wrzącej, osolonej wodzie do smaku z dodatkiem 2-3 łyżek oleju.
Gotować 3 minuty od wypłynięcia. Można polać roztopionym masłem, można też podać z sosem i mięsem.