Sposób przygotowania:
Kopytka z grzybami
Ziemniaki obrać i ugotować do miękkości, a następnie odcedzić i przecisnąć przez praskę. Grzyby mrożone wcześniej rozmrozić, pokroić w kostkę. Cebulę również pokroić w kostkę. Cebulkę zeszklić na niewielkiej ilości oleju, a następnie dodać grzyby i całość smażyć na małym ogniu aż grzybki będą miękkie. Ryż ugotować na sypko. Na stolnicę wyłożyć ziemniaki, grzyby z cebulką, ryż, dodać mąki, startą marchewkę, jajko oraz doprawić solą i pieprzem. Z całości zagnieść ciasto jak na zwykłe kopytka. Odrywać kawałki i robić wałeczki, a następnie kroić kopytka. Na gotującą się, osoloną wodę wrzucać kopytka i od momentu wypłynięcia na wierzch, gotować kilka minut. Gotowe kopytka podawać od razu po ugotowaniu, polane ulubionym olejem np. lnianym.