Megg

Megg

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 412]

Kopytka z grzybami

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Kopytka z grzybami to inna wersja tradycyjnych kopytek. Smak grzybów sprawia iż danie to jest inne niż tradycyjne.

Kopytka z grzybami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Kopytka z grzybami

 

Sposób przygotowania:

Kopytka z grzybami
Ziemniaki obrać i ugotować do miękkości, a następnie odcedzić i przecisnąć przez praskę. Grzyby mrożone wcześniej rozmrozić, pokroić w kostkę. Cebulę również pokroić w kostkę. Cebulkę zeszklić na niewielkiej ilości oleju, a następnie dodać grzyby i całość smażyć na małym ogniu aż grzybki będą miękkie. Ryż ugotować na sypko. Na stolnicę wyłożyć ziemniaki, grzyby z cebulką, ryż, dodać mąki, startą marchewkę, jajko oraz doprawić solą i pieprzem. Z całości zagnieść ciasto jak na zwykłe kopytka. Odrywać kawałki i robić wałeczki, a następnie kroić kopytka. Na gotującą się, osoloną wodę wrzucać kopytka i od momentu wypłynięcia na wierzch, gotować kilka minut. Gotowe kopytka podawać od razu po ugotowaniu, polane ulubionym olejem np. lnianym.
Kopytka z grzybami
Ugotowane ziemniaki przecisnąć przez praskę.
Kopytka z grzybami
Ryż ugotować na sypko i wystudzić.
Kopytka z grzybami
Grzybki podsmażyć z cebulką aż będą miękkie.
Kopytka z grzybami
Wszystkie składniki wyłożyć na stolnicę i zagnieść ciasto.