Sposób przygotowania:
Kluseczki śląskie z dziurką wg Mamy
Ziemniaki myjemy, wkładamy do garnka w łupinach, zalewamy zimną wodą. Gotujemy aż będą miękkie. Następnie studzimy je i obieramy ze skórki. Przepuszczamy przez maszynkę do mielenia mięsa lub przez praskę do ziemniaków. Uzyskaną masę ziemniaczaną dzielimy na 4 równe części. Jedną ćwiartkę masy wyjmujemy, w jej miejsce wsypujemy ilość mąki odpowiadającą objętości owej ćwiartki, dodajemy jajko i wyjętą wcześniej ćwiartkę wkładamy z powrotem. Z tak przygotowanych składników zagniatamy ciasto. Formujemy małe kluseczki, wytłaczając w każdej dziurkę palcem. Kluski gotujemy w osolonej wodzie - wrzucamy je na wrzątek, i od momentu kiedy wypłyną na powierzchnię, gotujemy 3 minuty. Podajemy z sosami.