ewelina.mn

ewelina.mn

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 663]

Kluseczki śląskie z dziurką wg Mamy

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Klasyczne kluseczki które zawsze się udają.

Kluseczki śląskie z dziurką wg  Mamy Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Kluseczki śląskie z dziurką wg Mamy

 

Sposób przygotowania:

Kluseczki śląskie z dziurką wg Mamy
Ziemniaki myjemy, wkładamy do garnka w łupinach, zalewamy zimną wodą. Gotujemy aż będą miękkie. Następnie studzimy je i obieramy ze skórki. Przepuszczamy przez maszynkę do mielenia mięsa lub przez praskę do ziemniaków. Uzyskaną masę ziemniaczaną dzielimy na 4 równe części. Jedną ćwiartkę masy wyjmujemy, w jej miejsce wsypujemy ilość mąki odpowiadającą objętości owej ćwiartki, dodajemy jajko i wyjętą wcześniej ćwiartkę wkładamy z powrotem. Z tak przygotowanych składników zagniatamy ciasto. Formujemy małe kluseczki, wytłaczając w każdej dziurkę palcem. Kluski gotujemy w osolonej wodzie - wrzucamy je na wrzątek, i od momentu kiedy wypłyną na powierzchnię, gotujemy 3 minuty. Podajemy z sosami.
Kluseczki śląskie z dziurką wg  Mamy
Ciasto powinno stanowić gładką, jednolitą masę bez grudek.
Kluseczki śląskie z dziurką wg  Mamy
Od momentu, gdy kluski wypłyną na powierzchnię, gotujemy je 3 minuty.
Kluseczki śląskie z dziurką wg  Mamy
Gotowe kluski posiadają dziurki w które wleje się sos.

Tagi:

jajko jajka