Krakowianka

Krakowianka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2834]

Kurczak w marynacie z winem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Mięso z kurczaka marynowane w przyprawie bałkańskiej, czosnku i czerwonym winie jest wyśmienite. Polecam.

Kurczak w marynacie z winem

Składniki:

Kurczak w marynacie z winem

 

  • 0,5 kurczaka
  • 1 łyżka ketchupu łagodnego
  • 1 łyżeczka papryki wędzonej
  • 2 łyżki oliwy
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki czerwonego półsłodkiego wina
  • szczypta papryki mielonej ostrej
  • 1 łyżka przyprawy bałkańskiej
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania:

Kurczak w marynacie z winem

ETAP 1:

Kurczak w marynacie z winem
Do miski włożyc wszystkie składniki marynaty.

Do miski włożyć ketchup, przeciśnięty przez praskę czosnek, dodać przyprawę bałkańską, paprykę mieloną, wlać oliwę i czerwone wino, wymieszać.

ETAP 2:

Kurczak w marynacie z winem
Podzielone na porcje mięso natrzeć przyprawami.

Mięso umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem, podzielić na porcje, natrzeć solą i pieprzem.

ETAP 3:

Kurczak w marynacie z winem
Obtoczone w marynacie mięso odłożyć w chłodne miejsce.

Przygotowane mięso dokładnie obtoczyć w marynacie, ułożyć w misce, zawinąć folią spożywczą i odłożyć do lodówki na 2-3 godziny.

ETAP 4:

Kurczak w marynacie z winem
Mięso z marynatą przełożyć do naczynia żaroodpornego.

Następnie mięso razem z marynatą ułożyć w naczyniu żaroodpornym, przykryć i wstawić na około 1 godziny do nagrzanego do 190 stopni piekarnika. Po upływie 40 minut usunąć pokrywkę, mięso oblać powstałym sosem i ponownie włożyć do piekarnika. Piec bez przykrycia, aby powstała chrupiąca skórka a mięso nabrało rumianego koloru.
Podawać z ziemniakami i surówką.