Sposób przygotowania:
Kurczak w marynacie z winemETAP 1:
Do miski włożyć ketchup, przeciśnięty przez praskę czosnek, dodać przyprawę bałkańską, paprykę mieloną, wlać oliwę i czerwone wino, wymieszać.
ETAP 2:
Mięso umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem, podzielić na porcje, natrzeć solą i pieprzem.
ETAP 3:
Przygotowane mięso dokładnie obtoczyć w marynacie, ułożyć w misce, zawinąć folią spożywczą i odłożyć do lodówki na 2-3 godziny.
ETAP 4:
Następnie mięso razem z marynatą ułożyć w naczyniu żaroodpornym, przykryć i wstawić na około 1 godziny do nagrzanego do 190 stopni piekarnika. Po upływie 40 minut usunąć pokrywkę, mięso oblać powstałym sosem i ponownie włożyć do piekarnika. Piec bez przykrycia, aby powstała chrupiąca skórka a mięso nabrało rumianego koloru.
Podawać z ziemniakami i surówką.