Krakowianka

Krakowianka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2834]

Schabowy w sosie

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 3
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Schabowy w sosie podany z ziemniakami i czerwonymi burakami to danie, które często przygotowuję moim domownikom.

Schabowy w sosie

Składniki:

Schabowy w sosie

 

Sposób przygotowania:

Schabowy w sosie

ETAP 1:

Schabowy w sosie
Umyte mięso zmiękczyć i posypać przyprawami.

Mięso umyć, osuszyć, nakłuć maszynką do zmiękczania mięsa. Oprószyć solą i kolorowym pieprzem.

ETAP 2:

Schabowy w sosie
Przyprawione mięso oprószyć mąką i zrumienić.

Następnie z obu stron obtoczyć w mące i zrumienić na patelni z rozgrzanym tłuszczem.

ETAP 3:

Schabowy w sosie
Rumiane mięso podlać wodą, dodać przyprawy,

Rumiane mięso przełożyć do garnka, wlać 1 szklankę wody, dodać liście laurowe, angielskie ziele, ubity w moździerzu jałowiec, mielony kminek, przykryć i dusić pod przykryciem.

ETAP 4:

Schabowy w sosie
Posiekaną cebulę i czosnek podsmażyć na tłuszczu.

Na tłuszczu w którym smażyło się mięso zeszklić posiekaną cebulę i czosnek.

ETAP 5:

Schabowy w sosie

Podsmażoną cebulę połączyć z mięsem i dusić do miękkości.

ETAP 6:

Schabowy w sosie

Śmietanę wymieszać z mieloną papryką i łyżką mąki, połączyć z sosem, zagotować.

Przyprawić do smaku solą, pieprzem, mieloną gałką muszkatołową i sosem sojowym.

Przed podaniem sos przecedzić przez sito.


Tagi:

schab danie obiad