Sposób przygotowania:
Schabowy w sosieETAP 1:
Mięso umyć, osuszyć, nakłuć maszynką do zmiękczania mięsa. Oprószyć solą i kolorowym pieprzem.
ETAP 2:
Następnie z obu stron obtoczyć w mące i zrumienić na patelni z rozgrzanym tłuszczem.
ETAP 3:
Rumiane mięso przełożyć do garnka, wlać 1 szklankę wody, dodać liście laurowe, angielskie ziele, ubity w moździerzu jałowiec, mielony kminek, przykryć i dusić pod przykryciem.
ETAP 4:
Na tłuszczu w którym smażyło się mięso zeszklić posiekaną cebulę i czosnek.
ETAP 5:
Podsmażoną cebulę połączyć z mięsem i dusić do miękkości.
ETAP 6:
Śmietanę wymieszać z mieloną papryką i łyżką mąki, połączyć z sosem, zagotować.
Przyprawić do smaku solą, pieprzem, mieloną gałką muszkatołową i sosem sojowym.
Przed podaniem sos przecedzić przez sito.