Sposób przygotowania:
Schabowy w sosieETAP 1:

Mięso umyć, osuszyć, nakłuć maszynką do zmiękczania mięsa. Oprószyć solą i kolorowym pieprzem.
ETAP 2:

Następnie z obu stron obtoczyć w mące i zrumienić na patelni z rozgrzanym tłuszczem.
ETAP 3:

Rumiane mięso przełożyć do garnka, wlać 1 szklankę wody, dodać liście laurowe, angielskie ziele, ubity w moździerzu jałowiec, mielony kminek, przykryć i dusić pod przykryciem.
ETAP 4:

Na tłuszczu w którym smażyło się mięso zeszklić posiekaną cebulę i czosnek.
ETAP 5:

Podsmażoną cebulę połączyć z mięsem i dusić do miękkości.
ETAP 6:

Śmietanę wymieszać z mieloną papryką i łyżką mąki, połączyć z sosem, zagotować.
Przyprawić do smaku solą, pieprzem, mieloną gałką muszkatołową i sosem sojowym.
Przed podaniem sos przecedzić przez sito.