Sposób przygotowania:
Pasztet z kury/koguta z cebulą i marchewkąMasa:
Części kury lub koguta należy przełożyć do garnka i zalać zimną wodą. Dodać marchewkę (obraną i w całości), liście laurowe, ziele angielskie oraz przyprawę rosołową. Mięso gotować na małym ogniu - aż będzie miękkie. Następnie ostudzone mięsko oddzielić od kości i z marchewką - zmielić (dwa razy). Cebulę pokroić i podsmażyć na niewielkiej ilości oleju.
Do masy dodać bułeczki rozmoczone w ciepłym rosole (i nieodciśnięte), jajka, czosnek cebulę i przyprawy. Całość dokładnie wyrobić i ewentualnie doprawić do smaku.
Przygotowanie do pieczenia:
Blaszki należy wysmarować odrobiną oleju (jednorazowych form aluminiowych nie smarujemy) i napełnić farszem - do 3/4 ich wysokości.
Pieczenie:
Pasztety piec w rozgrzanym piekarniku przez 50-60 minut w temperaturze 180 stopni.
gusia1000