Sposób przygotowania:
Zupa koperkowa ze szpeclami
Seler umyć, pokroić w drobną kosteczkę. Por umyć, posiekać drobno. Do rondla wrzucić masło, dodać seler i por i lekko przesmażyć. Marchew obrać, umyć, zetrzeć na tarce. Dodać do rondla. Przesmażyć.
Całość przełożyć do garnka, wlać lekki rosół. Dodać ziele i listki laurowe. Gotować 10 minut.
Wsypać szpecle (suche, jak makaron). Gotować 5 minut. Doprawić solą, pieprzem, gałką.
Wlać śmietankę, zagotować.
Koperek umyć, posiekać i wrzucić do zupy, zostawiając odrobinę do dekoracji.
Zupę nakładać na talerze, posypać koperkiem i od razu podawać.
Całość przełożyć do garnka, wlać lekki rosół. Dodać ziele i listki laurowe. Gotować 10 minut.
Wsypać szpecle (suche, jak makaron). Gotować 5 minut. Doprawić solą, pieprzem, gałką.
Wlać śmietankę, zagotować.
Koperek umyć, posiekać i wrzucić do zupy, zostawiając odrobinę do dekoracji.
Zupę nakładać na talerze, posypać koperkiem i od razu podawać.