Alex_M

Alex_M

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1760]

Szpecle zapiekane z warzywami i kiełbasą

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 8

Smaczna i szybka w przygotowaniu zapiekanka jeśli użyjemy gotowych kluseczek i zamrożonej dyni. Polecam na obiad!

Szpecle zapiekane z warzywami i kiełbasą Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Szpecle zapiekane z warzywami i kiełbasą

 

  • 1 op. szpecli
  • 300 g kiełbasy śląskiej
  • 1 łodyga selera naciowego
  • 1 mały por
  • 1 czerwona papryka
  • 300 g dyni
  • 8 plasterków sera żółtego
  • 100 g śmietany 30%
  • Sól i pieprz

 

Sposób przygotowania:

Szpecle zapiekane z warzywami i kiełbasą
Kiełbasę pokroić w kostkę, wrzucić do rondla i podsmażać aż się lekko wytopi. Seler i por oczyścić i pokroić w kosteczkę. Wrzucić do kiełbasy i smażyć. Paprykę oczyścić, pokroić w kostkę, wrzucić do rondla i smażyć wszystko razem. Wlać śmietankę, doprawić solą (ostrożnie bo kiełbasa, ser i kluski są już słone) oraz pieprzem. Zagotować. Szpecle zalać wrzątkiem, po dwóch minutach dodać startą na dużych oczkach zamrożoną dynię, zamieszać i odcedzić. Wrzucić do naczynia żaroodpornego. 5 plasterków sera pokroić w kosteczkę. Wrzucić do naczynia ser i zawartość rondla, wymieszać szybko. Pozostały ser pokroić i posypać zapiekankę z wierzchu. Zapiekać 30 minut w 190 stopni
Szpecle zapiekane z warzywami i kiełbasą
Kiełbasę pokroić w kostkę, wrzucić do rondla i podsmażać aż się lekko wytopi.
Szpecle zapiekane z warzywami i kiełbasą
Seler i por oczyścić i pokroić w kosteczkę. Wrzucić do kiełbasy i smażyć.
Szpecle zapiekane z warzywami i kiełbasą
Paprykę oczyścić, pokroić w kostkę, wrzucić do rondla i smażyć wszystko razem. Wlać śmietankę, doprawić solą (ostrożnie bo kiełbasa, ser i kluski są już słone) oraz pieprzem. Zagotować.
Szpecle zapiekane z warzywami i kiełbasą
Szpecle zalać wrzątkiem, po dwóch minutach dodać startą na dużych oczkach zamrożoną dynię, zamieszać i odcedzić. Wrzucić do naczynia żaroodpornego