Sposób przygotowania:
Szpecle zapiekane z warzywami i kiełbasą
Kiełbasę pokroić w kostkę, wrzucić do rondla i podsmażać aż się lekko wytopi. Seler i por oczyścić i pokroić w kosteczkę. Wrzucić do kiełbasy i smażyć. Paprykę oczyścić, pokroić w kostkę, wrzucić do rondla i smażyć wszystko razem. Wlać śmietankę, doprawić solą (ostrożnie bo kiełbasa, ser i kluski są już słone) oraz pieprzem. Zagotować. Szpecle zalać wrzątkiem, po dwóch minutach dodać startą na dużych oczkach zamrożoną dynię, zamieszać i odcedzić. Wrzucić do naczynia żaroodpornego. 5 plasterków sera pokroić w kosteczkę. Wrzucić do naczynia ser i zawartość rondla, wymieszać szybko. Pozostały ser pokroić i posypać zapiekankę z wierzchu. Zapiekać 30 minut w 190 stopni