kloruś

kloruś

Złoty Ekspert
[Przepisów: 945]

Kluseczki z cukinii

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Zapraszam na pyszne kluseczki z cukinii z dodatkiem mąki razowej. Cukinia jest bardzo smaczna i niskokaloryczna, dzięki niej klasyczne kluski przygotowywane na ziemniakach będą nie tylko zdrowsze i mniej tuczące, ale też ich smak będzie zupełnie inny

Kluseczki z cukinii Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Kluseczki z cukinii

 

 

Sposób przygotowania:

Kluseczki z cukinii
Cukinie myjemy. Ścieramy na tarce o dużych oczkach i solimy. Pozostawiamy na przynajmniej 30 minut, aby puściła sok. Bardzo mocno odciskamy płyn (z mojego 1 kg cukinii zostało po odciśnięciu około 500 g). Dodajemy jajka i mąkę i wyrabiamy jednolite ciasto. Doprawiamy do smaku solą (uwaga cukinia już jest słona!) i świeżo mielonym czarnym pieprzem. Zagotowujemy wodę z dodatkiem soli. Mokrą łyżką wykładamy na wrzątek porcje ciasta. Mieszamy delikatnie, aby nie przykleiły się do dna. Wyciągamy 2-3 minuty po wypłynięciu. Kluseczki świetnie smakują polane oliwa z oliwy, roztopionym masłem lub sosem.
Kluseczki z cukinii
Cukinie myjemy. Ścieramy na tarce o dużych oczkach i solimy. Pozostawiamy na przynajmniej 30 minut, aby puściła sok.
Kluseczki z cukinii
Mokrą łyżką wykładamy na wrzątek porcje ciasta. Mieszamy delikatnie, aby nie przykleiły się do dna. Wyciągamy 2-3 minuty po wypłynięciu.