Beatris

Beatris

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2198]

Ziemniaczane kluseczki z cukinią i cebulą

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Delikatne kluseczki z ugotowanych ziemniaków z dodatkiem cukinii podsmażonej z cebulką, czosnkiem staropolskim i ziołami prowansalskimi. Wyśmienicie smakują ze zrumienioną bułką tartą.

Ziemniaczane kluseczki z cukinią i cebulą Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Ziemniaczane kluseczki z cukinią i cebulą

 

Sposób przygotowania:

Ziemniaczane kluseczki z cukinią i cebulą
Ziemniaki (np. takie, które pozostały z obiadu) przecisnąć przez praskę do ziemniaków. Cukinię umyć, osuszyć, zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Cebulę pokroić w kostkę, zeszklić na oleju. Do cebuli dodać cukinię, trochę soli, czosnek staropolski i zioła. Wymieszać, smażyć razem 2-3 minuty, przestudzić. Cukinię z cebulą dodać do ziemniaków. Dodać też do nich jajka i obie mąki. Wszystko dokładnie wyrobić. Z masy uformować wałek o średnicy ok. 2 cm, ciąć w ukośne plastry. Kluseczki wrzucać do osolonego wrzątku. Gotować ok. 2-3 minuty od wypłynięcia kluseczek na wierzch. Kluseczki odcedzić, przelać zimną wodą. Podawać np. ze zrumienioną bułką tartą.
Ziemniaczane kluseczki z cukinią i cebulą
Ugotowane ziemniaki przeciśnięte przez praskę do ziemniaków.
Ziemniaczane kluseczki z cukinią i cebulą
Starta cukinia dodana razem z przyprawami do zeszklonej cebuli.
Ziemniaczane kluseczki z cukinią i cebulą
Podsmażona z cebulką cukinia jajka i mąki dodane do ziemniaków.
Ziemniaczane kluseczki z cukinią i cebulą
Ciasto na kluseczki pokrojone w ukośne plasterki.