Sposób przygotowania:
Gulasz cygański z kluseczkami
gulasz:kiełbase,cukinie i paprykę pokroić w grubszą kostkę gdzie kiełbase wrzucamy jako pierwszą do głębszego garnka i podsmażamy na odrobinie oleju, między czasie sparzyć pomidory aby zdiąć z nich skórę potem pokroić je na 4 części i odłożyć na bok, również kroimy cebule w pół plastry i wrzucamy ją w następnej kolejności z papryką i pomidorami podduszamy całość pod pokrywką do tego w tym samym czasie dolewamy 0.5 szklanki wody i zostawiamy na małym ogniu do czasu aż papryka i cebula zmieknie następnie gdy wszystko mamy miękkie dodajemy cukinie i przecier pomidorowy oraz przyprawiamy solą piepszem lub kucharkiem bądz przyprawą do gulaszu w zależności jak kto woli i zostawiamy na ogniu na ok 5-8 min poczym odkładamy na bok. kluseczki: mąke jajka i wodę rozrabiamy na gęste ciasto nie wodnite następnie wlewamy wode z odrobiną soli i gotujemy, gdy się woda zagotuje bierzemy stołową łyżkę moczymy w wodzie i nabieramy pół łyżki ciasta i wrzucamy do gotującej się wody i czynnośc powtarzamy w zależności ile mamy ciasta bądz ile chcemy kluseczek i gotujemy ok 5 min po czym odcedzamy i nakładamy na talerz polewając gulaszem SMACZNEGO:)
Sarenka
mikunia
robertjankopp
missMarietta
pozdrawiam cieplutko. 5/5.