Sposób przygotowania:
Gnocchi z sosem z cukinii
Ziemniaki obieramy, myjemy i gotujemy. Następnie ubijamy je i odstawiamy do ostygnięcia. Gdy są zimne, mielimy je w maszynce, by nie było w nich grudek. Mieszamy je dokładnie z olejem, mąką i jajkiem oraz solą i pieprzem. Dokładnie zagniatamy. Miejsce gdzie będziemy robić wałeczki z ciasta posypujemy mąką. Formujemy wałeczki, które kroimy w około 2 cm kawałki, po których następnie przeciągamy widelcem, by utworzyły się w nich rowki. Kluski wrzucamy do wrzącej wody i gotujemy do momentu wypłynięcia ich na wierzch(później się rozpadają). SOS: Cukinię obieramy i kroimy w małe kawałki i wrzucamy do blendera. Dorzucamy obraną cebulę, czosnek i miętę. Miksujemy wszystko na gładką masę. Przekładamy do garnka i dusimy około 15 minut. Na koniec doprawiamy koncentratem według gustu i szczypiorkiem. Kluski podajemy polane sosem i posypane startym parmezanem.