zewa

zewa

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2422]

Cukiniowo ziemniaczane kluseczki

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 14

sezon na cukinie trwa, więc kolej na kluseczki z cukinią

Cukiniowo ziemniaczane kluseczki Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Cukiniowo ziemniaczane kluseczki

 

Sposób przygotowania:

Cukiniowo ziemniaczane kluseczki
Boczek i cebulę pokroić w kostkę. Na patelnię wrzucić boczek, podsmażyć a następnie dodać cebulę i smażyć do zrumienienia. Zimne ziemniaki zmielić maszynką do mięsa na drobnym sitku lub przecisnąć przez praskę. Cukinię umyć, obrać ze skóry i zetrzeć na tarce do warzyw na drobnych oczkach. Odcisnąć z niej sok. Do miski wrzucić zmielone ziemniaku, dodać odciśniętą cukinię, obie mąki, jajko i sól i wyrobić ciasto. Stolnicę lub blat podsypać mąką, rozwałkować na nim ciasto na grubość około 5 mm. Wycinać kluseczki dowolnego kształtu ( ja zrobiłam kółka ). Kluski wrzucać na wrząca, osoloną wodę z dodatkiem odrobiny oleju. Gotować od wypłynięcia minutę. Gotowe kluski nakładać na talerze i okrasić boczkiem podsmażonym z cebulką.
Cukiniowo ziemniaczane kluseczki
składniki na kluski umieścić w misce i wyrobić ciasto.
Cukiniowo ziemniaczane kluseczki
z ciasta wycinać dowolne kluski mogą być okrągłe.
Cukiniowo ziemniaczane kluseczki
kluski gotować minutę od wypłynięcia i odcedzić
Cukiniowo ziemniaczane kluseczki
boczek podsmazyć z cebulą na złoty kolor.