Sposób przygotowania:
Cukiniowo ziemniaczane kluseczki
Boczek i cebulę pokroić w kostkę. Na patelnię wrzucić boczek, podsmażyć a następnie dodać cebulę i smażyć do zrumienienia. Zimne ziemniaki zmielić maszynką do mięsa na drobnym sitku lub przecisnąć przez praskę. Cukinię umyć, obrać ze skóry i zetrzeć na tarce do warzyw na drobnych oczkach. Odcisnąć z niej sok. Do miski wrzucić zmielone ziemniaku, dodać odciśniętą cukinię, obie mąki, jajko i sól i wyrobić ciasto. Stolnicę lub blat podsypać mąką, rozwałkować na nim ciasto na grubość około 5 mm. Wycinać kluseczki dowolnego kształtu ( ja zrobiłam kółka ). Kluski wrzucać na wrząca, osoloną wodę z dodatkiem odrobiny oleju. Gotować od wypłynięcia minutę. Gotowe kluski nakładać na talerze i okrasić boczkiem podsmażonym z cebulką.
edytaha
Natala1210
evita0007
. . . . yhy masz rację też mi się podoba,mozna w ten sposób super przemycić cukinię dla niejadka :)
gusia1000