Konczi

Konczi

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1780]

Kluseczki z młodych ziemniaków

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 7

Kluseczki z młodych ziemniaków to świetna alternatywa dla tradycyjnych ziemniaków z koperkom

Kluseczki z młodych ziemniaków Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Kluseczki z młodych ziemniaków

 

  • 1 kg ugotowanych młodych ziemniaków
  • 1 łyżeczka masła
  • 3/4 - 1 szklanka skrobi ziemniaczanej
  • 200 ml wody
  • sól
  • woda do ugotowania kluseczek

Sposób przygotowania:

Kluseczki z młodych ziemniaków
Ugotowane ziemianki bądź ziemniaki z wczorajszego dnia, które również świetnie się nadadzą należy przecisnąć przez praskę bądź zmielić w maszynce do mięsa, następnie dodajemy skrobię, masło i 200 ml przegotowanej zimnej wody - wyrabiamy gładkie ciasto, jeżeli będzie konieczność należy ciasto podsypać skrobią aby zbytnio nie kleiło się nam do ręki. W tym czasie do większego garnka nalewamy wody, solimy ją i doprowadzamy do wrzenia. Z ciasta formujemy małe kluseczki, które wrzucamy na gotującą się osoloną wodę. Kluseczki gotujemy około 5 minut od wypłynięcia na wierch.
Kluseczki z młodych ziemniaków
ziemniaki nalezy przecisnąć przez praskę bądź zmielić
Kluseczki z młodych ziemniaków
następnie dodajemy mąkę, masło oraz wodę
Kluseczki z młodych ziemniaków
wyrabiamy i formujemy małe kluseczkiziemniaczane
Kluseczki z młodych ziemniaków
kluseczki wrzucamy na gotującą się osoloną wodę

Tagi:

ziemniaki